lightspeed ecommerce

Online verkopen in Zweden

Online verkopen in ZwedenBij het verkopen in het buitenland, denken webwinkeliers al snel aan Duitsland en België. Met name Vlaanderen lijkt op papier een gemakkelijke manier om snel meer consumenten te bereiken. En bij verdere groei wordt gekeken naar Zuid-Europa. Gek eigenlijk dat we zo weinig naar het noorden kijken, terwijl die juist veel meer overeenkomsten tonen met Nederland.

Langzaamaan komen er steeds meer buitenlandse spelers op de Nederlandse ecommerce-markt. Denk aan de komst van Zalando, die gelijk een marketingmachine op gang zette. Maar ook de komst van de Zweedse kledingwinkel Nelly en vele andere kledingwinkels die online inmiddels ook in Nederland actief zijn. Het Nederlandse ecommerce-klimaat is goed geschikt voor webwinkels. Zelf kijken Nederlandse webshops eigenlijk maar weinig over de grens. Natuurlijk zijn er spelers in België actief en ook in Duitsland wordt wel wat verkocht. Maar veel verder gaan we eigenlijk niet.

Geen Nederlandse webshops in Scandinavië
In heel Scandinavië is bijvoorbeeld vrijwel geen enkele Nederlandse speler actief. Vreemd, want juist bijvoorbeeld een land als Zweden, heeft enorm veel met Nederland gemeen. Zo shoppen de Zweden zelf graag online. Verkoop op afstand is behoorlijk ingeburgerd in het land. In 2010 kocht al meer dan tweederde online of via postorder, dat in Zweden lang een grote rol heeft gespeeld. Een op de vijf Zweden kocht in 2010 al vrijwel elke maand online. 

Zweedse consument koopt graag over de grens
Zweden kent ruw geschat veertienduizend webwinkels en er wonen grofweg tien miljoen mensen in Zweden. Het land heeft relatief weinig last van de crisis en is enorm ondernemend. Daarnaast is Zweden toegankelijk voor buitenlandse bedrijven, ook in ecommerce. Veertig procent van ecommerce-bestellingen in 2010, gingen naar spelers uit Amerika, Duitsland of de UK. 

Weinig uit Nederland dus nog, terwijl de Zweedse betaalingsproviders ondertussen wel in Nederland bekend raken, en het Svensk Distanshandel samen met onze Thuiswinkel.org in de Ecommerce Europe-organisatie zit. Op het gebied van regelgeving en techniek, is het maar een kleine stap.

Het is allemaal niet zo gek als je bedenkt dat Zweden een van de landen is met de snelste internetverbindingen, die vrijwel voor iedereen toegankelijk zijn. En ook de mensen zelf zijn bereikbaar. Vanuit het zuiden van Zweden zijn vrijwel alle grote steden in Zweden zelf, maar ook de grote steden van  Denemarken en Noorwegen bereikbaar binnen 12 uur rijden. Estland, Finland, Letland, Litouwen en West-Rusland zijn allemaal binnen 24 uur bereikbaar. Oftewel één goed logistiek centrum, een paar flagstores in de grootste steden en binnen een mum van tijd kun je een heel nieuw continent aanboren.

Niet voor niets wordt Zweden gezien als een van de topdrie landen op het gebied van ‘trade-friendlyness’ en efficiëntie in logistiek. Dus waar wacht je nog op? Op naar Scandinavië!

Gerelateerde berichten