‘Online omzet telt mee voor huurkorting’

‘Online omzet telt mee voor huurkorting’

Omnichannel-retailers die huurkorting willen vanwege een omzetdaling door corona zullen niet blij zijn met een tussenuitspraak van de rechtbank in Rotterdam. Die oordeelde namelijk dat de retailer de online omzet moet meenemen bij het bepalen van de totale omzet.


Omzetverlies reden voor huurkorting

Fashionketen Scotch & Soda heeft een conflict met verhuurder Herbel, van de bekende vastgoedbelegger Aat van Herk. De retailer wil graag huurkorting omdat ze omzetverlies hebben geleden als gevolg van de coronacrisis en de tijdelijke sluiting van de winkels.

Scotch & Soda spande een zaak aan om te veel betaalde huur terug te krijgen, maar in een tussenvonnis deed de Rotterdamse kantonrechter een uitspraak die een tegenvaller kan zijn voor omnichannel-retailers.

‘Deel omzet vloeit weg richting webwinkel’

Omdat Scotch & Soda Retail BV deel uitmaakt van een concern waar ook Scotch & Soda E-commerce BV (de online tak van de kledingwinkel) onder valt, vindt de rechter dat het “niet onaannemelijk”  is dat een deel van de omzet, die normaal gesproken in de stenen winkels zou zijn behaald, is weggevloeid richting de webwinkel.

Het is niet redelijk om de online omzet volledig buiten beschouwing te laten.

“Door de coronamaatregelen, waaronder de sluiting van de fysieke winkels per 15 december 2020, is het winkelend publiek immers voor het doen van aankopen vooral aangewezen op de webshop. In dat licht bezien acht de kantonrechter het niet redelijk om de vanuit Nederland behaalde omzet uit de online-verkoop via de webshop volledig buiten beschouwing te laten.”

‘Winkels en webshops zijn verschillende verkoopkanalen’

Tegenover De Ondernemer laat Jeroen van Dijken namens brancheorganisatie INretail weten de uitspraak opvallend te vinden. “Winkels en webshops zijn verschillende verkoopkanalen en hebben daardoor ook totaal verschillende kostenstructuren. Je kunt naar onze visie bij het bepalen van de huurkorting online niet bij de winkels optellen. Een verhuurder heeft toch ook vaak meerdere panden.”

De discussie over dit onderwerp laait weer op.

Van Dijken vindt dat de rechter zich met de tussenuitspraak op glad ijs begeeft en dat die het zuiver moet houden. “Daarnaast laait de discussie over dit onderwerp weer op en zorgt voor onnodige onrust.”  Op Twitter laat hij weten te denken dat de tussenuitspraak van de rechter geen stand zal houden. Of dat zo is, wordt duidelijk op de zogenaamde rolzitting van 5 augustus.

‘Hoge Raad komt eind dit jaar met kaders’

INretail verwacht ondertussen dat de Hoge Raad aan het eind van dit jaar met kaders komt voor soortgelijke kwesties waarbij de huurkorting tijdens de pandemie een rol speelt. Van Dijken: “Wij hebben onze zienswijze over dit dossier bij de Hoge Raad ingediend. Op het vlak van online verkopen vinden wij dat ze buiten de omzet gelaten moeten worden. Van de politiek valt niets meer te verwachten. Zij hebben dit onderwerp inmiddels losgelaten.”

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten