menu
‘Online kansen trokken continu mijn aandacht’

‘Online kansen trokken continu mijn aandacht’

Maarten Kruize studeerde elektrotechniek en interieuradviseur, maar is nu fulltime druk met zijn webwinkel Vervangingsmarkt.nl. De studies waren een logisch gevolg van het feit dat zijn vader een keukenhandel runt en die branche leerde Maarten als geen ander kennen. Hij nam de zaak over, maar besloot zich uiteindelijk toch meer te richten op de onderdelen. Een goede keus, zo is gebleken.

“Door het bedrijf van mijn vader, werd de keukenhandel mij met de paplepel ingegoten”, zo vertelt Maarten Kruize van Vervangingsmarkt.nl ons bij een bezoek aan zijn bedrijf. “Het is echt een mooie branche en het adviseren van klanten vind ik echt geweldig. Ik wilde daarom graag de zaak overnemen. Mijn vader, die het enkele jaren geleden wat rustiger aan wilde doen, heeft mij ook tijdelijk het stokje overgedragen en is er een tijdje tussenuit gegaan om afstand te nemen.”

“Die zaak is een speciaalzaak zoals dat heet. In tegenstelling tot grote keukenketens waar je standaardkeukens kunt bestellen en van de verkopers een klein beetje maatwerk en advies kunt verwachten gaat onze keukenzaak verder dan dat. We willen écht maatwerk en advies leveren en dus moeten we servicegericht zijn. Daardoor ontstond echter ook een soort vervangingsmarkt. Mensen kwamen bij ons nieuwe filters voor de afzuigkap of een korfzeefje voor de wasbak vragen.”

vervangingsmarkt

‘Ook klanten van anderen kwamen bij ons langs’
“Dat waren niet alleen eigen klanten maar ook mensen die elders hun keuken hadden besteld. Soms moeten we de onderdelen even bestellen, maar meestal is dat geen probleem. Mensen zijn al blij als wij weten wat ze zoeken. Zo zijn er bijvoorbeeld tientallen korfzeefjes. En daarbij hoef je bij veel andere zaken niet eens binnen te lopen als je niet voor een keuken komt en dus kwamen die mensen al snel bij ons. Ik vond het eigenlijk wel boeiend en bedacht dat als er zoveel binnen komen lopen er misschien wel een markt voor kon zijn. Ik richtte toen Vervangingsmarkt.nl op en wanneer ik het rustiger had in de zaak dan ging ik daaraan werken.”

“Het starten was niet makkelijk. Zo kon ik niet altijd de leveranciers van onze keukenzaak inzetten omdat die gericht zijn op keuken- of apparatuurverkoop. Losse onderdelen zijn dus ook qua leveranciers een andere zaak. Door de keukenzaak had ik ook maar beperkte tijd en begon ik daarom klein. Maar al snel kwamen er wel allerlei orders binnen. Ik ben toen met mijn vader om tafel gaan zitten en heb besproken dat hij de zaak weer terugnam. Hij wilde wel weer aan de slag en vond het leuk dat ik mijn eigen onderneming wilde oprichten.”

‘De stap naar online heeft voor mij goed uitgepakt’
“De keukenzaak liep goed, dus financieel was het natuurlijk wel een grote stap om daar afstand van te doen, maar ook een heel logische. Ik was nu aan een webshop begonnen en zag er potentie in. Ik wilde er tijd in steken en dat mijn vader weer in de zaak kwam werken, was dan ook geen probleem. We zitten nu wel samen in een pand. Mijn vader heeft beneden de keukenzaak en ik heb boven mijn bedrijf in onderdelen.”

“Nadat ik er fulltime mee aan de slag ben gegaan is de webwinkel doorgegroeid. De eerste webwinkel is afgelopen jaar oktober vervangen voor een Magento-webshop. In eerste instantie had ik een bouwer ingeschakeld die een hele flitsende offerte en website had, maar al snel wilde ik daar weer weg. Ze besteedden alles uit naar Azië en als ik vragen had kreeg ik het gevoel alsof ze er maar weinig van begrepen. Die shop heeft me veel geld gekost en is nooit online gekomen.”

“Zo’n traject maakt je wel even sceptisch, hoor. Via een blog kwam ik in contact met Vicus. Ook daar was ik voorzichtig, want ik wist dat ze goed zijn in zaken als King of CRM-software en ik zocht juist iets met Exact Online en Boost My Shop. Maar na enkele gesprekken was ik toch snel overtuigd. Het bedrijf is flexibel en luistert écht naar mijn wensen, die bij hen helemaal niet zo moeilijk meer leken. De koppeling met Exact Online hadden ze bijvoorbeeld al veel vaker gerealiseerd. Zo vind ik het nog altijd leuk om veel zelf aan te passen in mijn site en bij Vicus vinden ze dat geen probleem. Afgelopen week besprak ik nog zaken met directeur Luuk Roovers over hoe ik zelf zaken kan aanpassen. Die flexibiliteit vind ik erg prettig.”

“Inmiddels staat de Magento-webwinkel nu dus precies een jaar online en over orders hoor je mij niet klagen. Verschillende leveranciers hebben zelf ook webwinkels gehad, maar zijn daar op teruggekomen en verwijzen nu door naar mijn shop. Door mijn studies en achtergrond heb ik nog altijd veel gevoel met de producten, al breid ik het nu langzaam uit. Afgelopen maand heb ik samen met Vicus kranenservice.nl gelanceerd, daarmee denk ik nog verder te kunnen groeien. Hoe ik de drukste dagen oplos? Als het nodig is, dan helpt mijn vader even mee met inpakken of huur ik iemand in!”

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch