Omoda introduceert herbruikbare ecobox

Omoda introduceert herbruikbare ecobox

Schoenenwinkel Omoda heeft vandaag officieel de ecobox gelanceerd, een duurzamere verzendoptie dan kartonnen dozen of plastic tassen. De kunststof verzenddoos is opvouwbaar en kan meer dan 50 keer hergebruikt worden.

De lancering is niet van de ene op de andere dag gegaan. De omnichannel-retailer heeft maanden lang tests uitgevoerd en dat experiment is succesvol verlopen. “Onze klanten zijn klaar voor duurzame keuzes, dat heeft deze pilot ons laten zien. Nu is het onze plicht als ecommercebedrijf om dit te faciliteren”, zo legt COO Jan Baan uit.

Eerst werd de loze lucht opgelost

Het idee voor de ecobox ontstond vorig jaar toen de schoenen-retailer zich afvroeg hoe ze de loze lucht uit de pakketjes konden krijgen. Het gevolg was een nieuwe inpakmachine, die ervoor zorgde dat er 46 procent minder lucht in de pakketjes kwam en dat de vrachtwagens 25 procent laadvolume konden besparen.

De opvouwbare en herbruikbare verzenddoos van Omoda.
De opvouwbare en herbruikbare verzenddoos van Omoda.

Toen werd de kartonnen doos aangepakt

Maar daarmee was het probleem van het zich opstapelende karton dat bij de klant eindigt niet opgelost. En dus werd er gekeken naar een verzenddoos die hergebruikt kan worden. “In ruil voor €4,95 aan statiegeld gaan bestelde schoenen daarin naar de klant, en afhankelijk van of hij de bestelling wil houden stuurt hij deze doos gevuld of leeg weer terug naar ons. Wij storten dan het statiegeld terug en gebruiken de doos weer voor een volgende bestelling. En dat wel meer dan vijftig keer!”

Geen nieuw idee

Omoda geeft overigens gelijk toe dat hun idee van een herbruikbare doos geen compleet nieuw idee was. Maar, zo zeggen ze, die prototypes waren of heel kostbaar, of heel ingewikkeld. En dus in de praktijk veel te onhandig of te duur om op grote schaal te gebruiken. Het ecommerce-bedrijf ging met verpakkingsspecialist Paardekooper om de tafel zitten om een nieuwe verzenddoos te maken. Eentje die, opgevouwen, in de brievenbus kan. Terugsturen van de doos kan nu zowel in een Omoda-winkel, via DHL als via een brievenbus.

Straks 5000 exemplaren in omloop

De eerste tests met de nieuwe doos begonnen in juli. De reacties waren volgens projectleider Marlinde Baan-Verton ‘laaiend enthousiast’, al viel er natuurlijk nog wel genoeg te verbeteren aan de ecobox. Nu zijn er in totaal vijfduizend exemplaren besteld.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten