Nieuwe (krediet)check gelanceerd voor webwinkeliers

Nieuwe (krediet)check gelanceerd voor webwinkeliers

Heb jij regelmatig te maken met afnemers die niet betalen, artikelen niet retoursturen of zeggen het nooit ontvangen te hebben? Het is een veelvoorkomend probleem in de ecommerce en ondanks dat het steeds beter af te vangen is met goede krediet-, postcode-, en klantchecks zijn er nog altijd webwinkeliers die hier een grote kostenpost aan overhouden. Reden voor Consumatrix om een (krediet)check te lanceren die specifiek gericht is op webwinkeliers.

“Fraude hoort bij de webshop-business wordt wel eens gezegd”, geeft Consumatrix aan. “Maar het is natuurlijk absurd dat veel webshops frauderende klanten moeten accepteren, omdat er geen of nauwelijks mogelijkheden zijn om een screening te doen op online fraude. Schattingen over de totale omvang van de fraudes lopen uiteen van honderd tot enkele honderden miljoenen euro’s per jaar en er is niet echt een oplossing op dit moment”, geeft Luke Liplijn, directeur van databedrijf Consumatrix, aan. Zijn bedrijf lanceerde daarom een nieuwe kredietcheck.

Meer dan kredietcheck
Kredietchecks zijn zeker niet nieuw in de branche. Bekende spelers zijn uiteraard Afterpay en Klarna, die met hun eigen kredietcheck ook een betaalgarantie durven af te geven. Daarnaast zijn er partijen als Billink en het nieuwe Payolution en daarnaast zijn er ook wel partijen die puur en alleen kredietchecks leveren. Zo biedt Experian een Ecommerce kredietwaardigheidscheck. Deze vormen van controle zijn vooral handig bij het achterafbetalen, maar fraude vindt helaas ook plaats via misbruik van waardebonnen, retourneringen, en – zeker in deze zomerperiode – het afvangen van leveringen bij adressen van mensen die op vakantie zijn, om maar wat te noemen. Naar eigen zeggen biedt het nieuwe Creditcheck, de naam waaronder Consumatrix de dienst lanceert, hier ook een oplossing voor. Het ziet zichzelf dan ook als volwaardig alternatief voor de check die je kunt uitvoeren via Mijnpolitie. Het wil dit realiseren via data-uitwisselingen.

‘Alternatief voor Mijnpolitie’ 
“De Politie heeft een poosje geleden de website mijnpolitie.nl gelanceerd zodat kopers online handmatig gecheckt kunnen worden, maar dit blijkt onvoldoende effectief. Handmatig een check doen wanneer je duizenden orders per dag moet verwerken is geen optie en op mijnpolitie.nl is maar een klein procent van de fraudeurs te vinden. De grootste groep online fraudeurs detecteer je hier niet mee en heeft een geringe pakkans, dit werkt georganiseerde misdaad in de hand.”

‘Samenwerkingsverband webshops’
Een oplossing waar Consumatrix aan werkt onder de naam CreditCheck.nl is het delen van branche-specifieke informatie. De ecommerce heeft hier eerder wel pogingen toe gedaan, onder andere Postcode.nl had enige tijd een serieuze check online staan, maar werd verplicht dit offline te halen vanwege privacybescherming. Data delen van klanten, is officieel niet toegestaan. Consumatrix ziet oplossingen die andere branches gebruiken. “Bij andere branches gebeurt dit al geruime tijd, onder andere zorgverzekeraars, banken en telecombedrijven beschikken al langer over dergelijke samenwerkingsverbanden waarbij men informatie uitwisselt over fraudeurs en wanbetalers.” CreditCheck.nl wil een registratiesysteem starten van personen en bedrijven die bij minimaal drie aangesloten webshops een openstaande vordering hebben.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten