Nieuwe btw-regels ecommerce gunstiger voor België

Nieuwe btw-regels ecommerce gunstiger voor België

Een nieuwe btw-regel moet een einde maken aan buitenlandse webwinkels die frauderen door leveringen aan Belgische consumenten te laten afhandelen door een derde partij. De nieuwe btw-beslissing geeft aan dat het niet uitmaakt waar de vervoerder vandaan komt. Het land waarin de koper zich bevindt, bepaalt de hoogte van het btw-percentage.

Dat nieuws meldde ecommerce-federatie Comeos gisteren. Sinds 1 januari 2015 zijn de regels in Europa aangepast. Buitenlandse webwinkels die online verkopen aan Belgische consumenten moeten het Belgische btw-tarief van 21 procent aanrekenen, indien ze voor meer dan 35.000 euro in ons land omzetten en het transport voor eigen rekening nemen. Om deze wetgeving te omzeilen, zijn er webwinkels die het transport naar België laten afhandelen door een derde partij.

‘Belgische webshops in ongunstige concurrentiepositie’
En dat riekt naar fraude. “Op die manier zitten onze Belgische webshops natuurlijk in een ongunstige concurrentiepositie”, zo zegt Comeos’ CEO Dominique Michel. “Enerzijds kopen hun klanten gemakkelijker aan in het buitenland, waar ze (vaak dus onterecht) genieten van een lagere btw. En anderzijds is het voor onze Belgische webshops onbegonnen werk om zelf in het buitenland te verkopen.”

Zoals het nu was, moet een Belgische klant die bijvoorbeeld een tv bestelt bij een in Luxemburg gevestigde webshop daar 21% btw op betalen. Maar als die webshop het vervoer laat afhandelen door een andere partij, zakt de btw plots naar 17%. Wat inhoudt dat de Luxemburgse webshop bij een tv ter waarde van 800 euro al snel zo’n 32 euro goedkoper is dan Belgische concurrenten die hetzelfde toestel verkopen.

Maakt niet meer uit wie goederen vervoert
Gelukkig wordt er vandaag met een btw-besluit werk gemaakt van deze praktijken. “Onder impuls van België heeft het Europese btw-comité beslist dat het niet meer uitmaakt wie het transport van de goederen uitvoert”, aldus Michel. “Of de webshop het zelf doet of uitbesteedt: vanaf nu gebeurt het altijd voor rekening van de leverancier. En moet de btw dus worden betaald in het land van levering.”

Hoewel Comeos blij is met de aanpassing, hangt de vlag nog niet helemaal uit. “De controles blijven natuurlijk wel een probleem: een Belgische ambtenaar kan niet zomaar bij bedrijven in Luxemburg nagaan of ze al dan niet die drempel van 35.000 euro halen.” Comeos wil na dit kleine succes doorpakken in Europa. Door bijvoorbeeld de €35.000-drempel af te schaffen en de btw-tarieven af te stemmen op die van de buurlanden.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten