Nieuw platform wil crossborder ecommerce in Europa helpen

Carine Moitier, die mede aan de wieg stond van de in 2005 opgerichte brancheorganisatie BeCommerce, heeft weer een nieuw platform opgericht om de ecommerce verder te helpen. Met Cross-Border Commerce Europe wil ze een kenniscentrum zijn voor internationale webwinkels die actief zijn in Europa.
Naast de functie als online kenniscentrum gaat het nieuwe initiatief zich ook bezighouden met lobbyen in Europa, zo vertelt Moitier tegenover Knack. “We willen vragen waar de markt nood aan heeft, maar ook omgekeerd: kijken naar wat de Europese Commissie beslist en hoe bedrijven dat concreet kunnen implementeren. Op dat vlak was GDPR een big bang om bedrijven te laten beseffen dat ze zich goed moeten informeren over regelgeving”, zo legt ze uit.
Initiatief richt zich op omnichannel
Cross-Border Commerce Europe richt zich zowel op bedrijven die alleen online zijn te vinden als op winkels die online én offline verkopen. En het wil er zijn voor B2C- én B2B-retailers. Volgens Moitier logisch, aangezien “vandaag de grens tussen on- en offline weg is”, zo zegt ze zelf. “Pure online spelers als Amazon gaan offline en klassieke offline spelers als Ikea leveren nu aan huis.”
‘Europa blijft complex’
Moitier is van mening dat webwinkels die in Europa actief zijn, geholpen zijn bij ondersteuning. “Europa blijft complex met in elk land een andere cultuur, andere werkwijzen op logistiek vlak of betalingen. Om dat succesvol te kunnen opstarten heb je de juiste bagage nodig en dat is onze uitdaging.”
Als voorbeeld geeft ze de Nederlandse omnichannel-retailer Coolblue. Die was al jaren succesvol in Nederland en Vlaanderen, maar heeft pas recent de stap gezet naar het Franstalige gebied in ons land. “En omgekeerd zie je dat veel Franse ondernemingen in eerste instantie enkel naar Wallonië kijken.”
Cross-Border Commerce Europe focust zich in eerste instantie op West-Europa en wordt daarom eerst actief in Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Spanje, Zweden, Verenigd Koninkrijk en de Benelux.
Reacties