Lightspeed POS

Mobiel pinnen

Aangezien de meeste mensen weinig tot geen contanten op zak hebben, is het bieden van pinbetalingen voor de meeste ondernemers geen overbodige luxe. Binnen dit segment wordt mobiel pinnen steeds groter. En niet zonder reden, want de apparaatjes zijn makkelijk in gebruik en niet gebonden aan een vaste locatie.

Mobiel pinnenMobiele pinapparaten zijn vooral populair onder de kleine(re) zelfstandigen of ondernemers die klanten op locatie willen kunnen laten afrekenen, zoals op beurzen, markten of andere evenementen. Ook voor webwinkeliers kan mobiel pinnen een uitkomst bieden. Bijvoorbeeld in het geval van een pop-upstore, afhaalbalie, of tijdens events. Een goede internetverbinding (of Bluetooth-verbinding, afhankelijk van de aanbieder) is vaak wel een must, want zonder een stabiele verbinding kan er meestal geen transactie plaatsvinden.

Hoe werkt mobiel pinnen?

Voor het aanbieden van mobiel pinnen zijn verschillende mobiele pinapparaten in omloop. Zo zijn er apparaatjes die voor de betaling contact maken met een smartphone of tablet via bluetooth of internet. Maar er zijn ook kaartlezers waarmee klanten mobiel pinnen zonder tussenkomst van een smartphone of tablet.

Heb je iets meer te besteden, dan kun je ook kiezen voor een mobiele betaalterminal met een eigen besturingssysteem en een ingebouwde simkaart, waardoor je automatisch verbinding maakt met het internet. Wat het ook wordt, in vrijwel alle gevallen worden zowel (buitenlandse) bankpassen als creditcards geaccepteerd. Ook is het steeds gebruikelijker om contactloos te kunnen betalen.

Mobiele pin aanschaffen: waar moet je op letten?

Naast de keuze voor de manier waarop het apparaat de transacties verwerkt, moet je nog bepalen of je een standalone-oplossing wilt – die uitsluitend fungeert als betaalterminaal – of een pinapparaat dat je kunt koppelen met bijvoorbeeld een kassa of je boekhoudpakket.

Verder is het handig om te bedenken waar je de mobiele pin (in de toekomst) wilt gebruiken. Sommige betaalsystemen kunnen namelijk buiten Nederland worden gebruikt, maar dit is geen vanzelfsprekendheid. Verder is het de vraag of je het wilt kunnen koppelen aan je POS-systeem of de checkout van je webshop voor bijvoorbeeld je voorraadadministratie of klantdata.

Daarnaast worden de mobiele pinapparaten zowel met als zonder abonnement aangeboden. Welke optie het meest voordelig is, hangt voornamelijk af van het aantal transacties en hoe lang je van plan bent om het apparaat te gebruiken.

Aanbieders van mobiele pinapparaten

iZettle / SumupAanbieders van mobiele kaartlezers, waaronder iZettle of SumUp, werken flexibel en zonder contracten. Wel ben je hier verplicht om de kaartlezer te kopen en kunnen de transactiekosten naar verhouding wat hoger zijn.

Ook kun je voor de aanschaf van een mobiel pinapparaat meestal terecht bij de bank. Sommige banken stellen als eis dat je er een zakelijke rekening hebt, maar bij de meeste banken is dit geen must. Wat wel gebruikelijk is, is dat er wordt gewerkt met een minimale contractduur. Je kunt een mobiele pinautomaat ook huren of kopen via een onafhankelijke aanbieder zoals Sepay. Maar ook in dit geval zit je vast aan een abonnement van minimaal een jaar.

Wat kost mobiel pinnen?

Hoeveel het kost om mobiele pinbetalingen aan te bieden, is sterk afhankelijk van het soort apparaat, de aanbieder bij wie je het huurt of koopt en het aantal transacties. Zo zijn mobiele kaartlezers vrij goedkoop in aanschaf. En ook vaste kosten in de vorm van een abonnement zijn niet aan de orde. Heb je een maand geen of weinig transacties, dan heb je ook geen of weinig kosten.

Heb je daarentegen veel transacties of transacties met een hoge orderwaarde, dan kan het gebruik van een mobiele kaartlezer aardig prijzig worden. Zeker omdat de meeste aanbieders werken met een verdienmodel waarbij zij een bepaald percentage per transactie als fee rekenen. In dat geval is het dus voordeliger om een vast bedrag per transactie te betalen. Zoals bij banken of Sepay het geval is.

De mobiel als bankpas

In navolging van de mogelijkheden om mobiel te pinnen, gebeurt het ook steeds vaker dat mensen met hun mobiel willen betalen. Het principe lijkt op een contactloze betaling, maar dan houden zij de telefoon tegen de magneetstrip in plaats van de bankpas. Het voordeel – of een nadeel bij het verliezen van de telefoon – is dat je niet gebonden bent aan een limiet.

De betaaldiensten Apple Pay en Android Pay, waar je creditcards en andere betaalpassen aan kunt koppelen, winnen wereldwijd steeds meer terrein. In Nederland loopt het echter nog geen storm, mede dankzij het feit dat Apple Pay pas sinds juni 2019 hier beschikbaar is (uitsluitend voor ING-klanten) en Google Pay nog gelanceerd moet worden.

Ondanks dat het betalen via Apple Pay en Android Pay nu nog niet heel populair zijn, zal het toekomstig gebruik ongetwijfeld stijgen. Bij de aanschaf van een mobiel pinapparaat is het daarom aan te raden om te kijken of de kaartlezer deze betaaldiensten ondersteunt. Mocht het hier doorbreken, dan ben je hier alvast op voorbereid.