menu
lightspeed ecommerce

Mobiel betalen de toekomst, maar hoe?

Mobiel betalen de toekomst, maar in welke vorm?Hoe vaak wij wel niet lezen dat mobiel betalen de toekomst heeft. Maar het is nog steeds onduidelijk in welke vorm. Want er komen steeds meer initiatieven om van je mobiel een portemonnee te maken. NFC, Ideal Mobiel, zelfs je naam noemen in een winkel is tegenwoordig al voldoende!

Je naam noemen om te betalen
Bij Reuters lazen we deze week over een app die ontwikkeld is door de elektronische betaling-startup Square. Met veel apps hoefde je al niet langer je portemonnee uit je broek te halen om te betalen, maar met ‘Card Case‘ is zelfs het pakken van je smartphone niet nodig! Het enige wat volstaat is het roepen van je naam om in de winkel je transactie te voltooien. In acht weken hebben meer dan twintigduizend winkels in Amerika zich al aangemeld voor de app. Volgend jaar verwacht het bedrijf ook wereldwijd actief te kunnen zijn.

Square had overigens eerder al bedacht om een klein stukje hardware aan je smartphone te bevestigen, waarmee je met behulp van een app je eigen creditcardbetalingssysteem bij in de hand hebt. Maar is die extra hardware wel nodig?

Near Field Communication
Een technologie die al door veel meer bedrijven (wereldwijd) is omarmd, is Near Field Communication, kortweg NFC. In augustus van dit jaar schreven we hier een artikel over, waarbij we opmerkten dat grote creditcardbedrijven als American Express, Mastercard en Visa hier druk mee bezig zijn. En sommige Android-telefoons worden al standaard geleverd met een ingebouwde NFC-chip, waardoor betalen in winkels wel heel gemakkelijk wordt: gewoon je smartphone even langs een NFC-reader halen en de betaling is voltooid. In Nederland wordt hier ook lustig mee geëxperimenteerd, onder meer door de Rabobank.

iDEAL Mobiel
Een andere proef die in ons land wordt gehouden met mobiel betalen, is een mobiele variant van iDEAL dat in Nederland mag concurreren met de prijzenwinnende mobiele oplossing van PayPal. Onder andere Bol.com en Thuisbezorgd.nl testen dit momenteel. Bij Thuisbezorgd wordt bijna de helft van de bestellingen online betaald, maar via de mobiel is het enkel mogelijk om met SMS Betalen van de Rabobank af te rekenen. Raar, want als je via je je iPhone eten kan bestellen, zou het natuurlijk ook erg handig zijn als je via datzelfde apparaat kan betalen!

Door de opkomst van smartphones en tablet vinden veel dingen, dus ook transacties, nu mobiel plaats. We snappen dan ook heel goed dat diverse creditcardmaatschappijen, banken en andere bedrijven nu druk bezig zijn met innoveren en experimenten op dat gebied.

Dus, wat wordt het nou?
Maar graag willen we wel op de korte termijn weten waar we precies aan toe zijn en het duurt nu lang genoeg. Al jaren kunnen we mobiel ringtones kopen die we gewoon (eigenlijk zo simpel) afrekenen via de verschillende telecombedrijven en in Zweden is er eindelijk in die hoek weer eens wat te horen. Oplossingen genoeg dus maar doorbreken doen de meeste vormen, in ons land in ieder geval, nog niet en het wordt tijd dat we weten hoe we dan wel mobiel gaan betalen.

Het wordt wel erg gĂȘnant als we binnenkort in de supermarkt staan om af te rekenen en we eerst met onze mobieltjes wapperen en daarna onze naam luidkeels door de winkel scanderen, alvorens we erachter komen dat we gewoon netjes met de pinpas of chartaal geld dienen te betalen. Lekker ouderwets, waar soms ook niks mis mee is.

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch