Minister: ‘Loonkosten ecommerce moeten omlaag’

Minister: ‘Loonkosten ecommerce moeten omlaag’

Vicepremier Kris Peeters vindt dat de loonkosten voor de ecommerce-sector in België verlaagd moeten worden. De federaal minister van Werk, Economie en Consumentenzaken pleit vooral voor een lastenverlaging voor nachtwerk, een punt waar België jarenlang de concurrentie uit Nederland en Frankrijk mee in het zadel hielp.

In VTM Nieuws deed Peeters een appel voor een verlaging van de loonkosten in de ecommerce-industrie. België verliest namelijk veel ecommerce-jobs aan het buitenland. Volgens Peeters zijn de loonkosten voor nachtarbeid daarbij het probleem en wil dan ook een lastenverlaging overwegen. “Ik denk dat dat een boost kan geven voor werkgelegenheid in die sector”, zo zei hij.

Vorig jaar werd in België het verbod op nachtarbeid in de ecommerce-industrie opgeheven. Hierdoor konden webwinkels ook na acht uur ’s avonds nog orders verwerken en dus nog laat bestellingen van klanten aannemen en die de volgende dag nog bezorgen. De opheffing van het nachtarbeid-verbod was ook wel nodig, want Belgische webshops verloren zo de concurrentie van Nederlandse en Franse ecommerce-bedrijven, zoals Bol.com en Coolblue, die wél ’s nachts werken en dus beter tegemoet komen aan de behoeftes van de consument.

De regering bepaalde dat de regels rond nachtwerk op bedrijfsniveau moesten worden vastgelegd, maar tot nu toe is er nog geen enkele cao-bepaling voor nachtwerk gerealiseerd.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten