Minder failliete winkels in 2015

Minder failliete winkels in 2015

Het aantal faillissementen in de retailsector is dit jaar verder gedaald. Waren er in de eerste vier maanden van 2014 nog 313 winkels of winkelketens die over de kop gingen, in dezelfde periode dit jaar waren er nog maar 271 failliete winkels. Dat correspondeert met een daling van 13,4 procent.

Dit blijkt uit een onderzoek van Creditsafe. Daaruit blijkt ook dat de daling dit jaar (althans, de eerste vier maanden) sterker is dan die in 2014: toen daalde het aantal faillissementen ten opzichte van 2013 met 12,2 procent. Voor de retailsector was 2013 dan ook niet echt een topjaar te noemen, aangezien er toen 904 faillissementen plaatsvonden.

De klappen vallen in de fashionsector
De schuld van die faillissementen in de retailsector wordt wel eens in de schoenen van de ecommerce geschoven. Er wordt dan ook elk jaar meer online verkocht, waarbij vooral vakanties en kleding gretig aftrek vinden via het web. Het zijn dan ook met name kleding- en schoenenwinkels die het moeilijk hebben. Van de 271 faillissementen die er plaatsvonden in de eerste vier maanden van dit jaar, was 35 procent in deze sector terug te vinden.

Zelf ermee stoppen
Maar het zijn niet alleen de faillissementen die ervoor zorgen dat er minder winkels zijn. In de eerste vier maanden van dit jaar trokken 4429 winkels of winkelketens zelf de stekker eruit. Dat is altijd nog ruim 25 procent minder dan in dezelfde periode van 2014, toen 17023 retailers er de brui aan gaven. Maar ook hierin was 2013 een piekjaar, toen stopten namelijk 20226 retailers.

Minder startups
De daling in het aantal faillissementen en het aantal winkels dat zelf de stekker eruit trekt, is ook te zien in het aantal ondernemers dat een nieuwe winkel start. In de eerste vier maanden van dit jaar waren dat er 6811, terwijl dat er vorig jaar nog 7891 waren (-13,7%). Volgens een eerder onderzoek van Creditsafe stabiliseert het aantal startups van webshops zich sinds vorig jaar. Ook bleek dat de helft van de gestarte webwinkels binnen twee jaar alweer stopt.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten