menu
Meeste omzet PostNL uit ecommerce

Meeste omzet PostNL uit ecommerce

Ecommerce wordt alsmaar belangrijker voor PostNL. Het is zelfs zo dat in de eerste helft van dit jaar maar liefst 51 procent van de omzet gerelateerd is aan ecommerce. Dat PostNL zich steeds minder bezighoudt met post en veel meer met pakketten, blijkt ook wel uit het feit dat PostNL postaanbieder Postcon heeft verkocht.

Vroeger was PostNL hét postbedrijf. Bezorgers met oranje outfits zag je veelvuldig in het straatbeeld om brieven rond te brengen. Maar door de komst van internet zijn brieven uit de gratie geraakt, maar doken daarentegen de pakketjes steeds meer op.

PostNL verkoopt postaanbieder Postcon

PostNL is meegegroeid met de markt en laat steeds nadrukkelijker de post los, om zich meer en meer op de bezorging van pakketten te focussen. Vandaag maakte het bijvoorbeeld bekend dat PostNL haar dochterbedrijf Postcon, de op één na grootste postaanbieder van Duitsland, verkoopt aan Quantum Capital Partners.

Transformatie in logistieke ecommerce-dienstenaanbieder

In een toelichting laat PostNL-CEO Herna Verhagen duidelijk weten waarom de transactie plaatsvindt: “Met de verkoop van Postcon zetten wij weer een stap in onze strategie om ons te richten op onze kernmarkten in Nederland en België en op de transformatie van PostNL in een logistieke ecommerce-dienstenaanbieder.”

Die transformatie is al een tijdje duidelijk zichtbaar en uit zich bijvoorbeeld in het feit dat inmiddels 51 procent van de omzet van PostNL afkomstig is uit activiteiten gelieerd aan ecommerce. De pakketdivisie van het bedrijf groeide in het tweede kwartaal met 13 procent uit tot een waarde van 402 miljoen euro. De postdivisie daarentegen zag het volume met 9 procent afnemen en zet de daling dus verder voort.

PostNL wil nog steeds Sandd overnemen

PostNL zal niet helemaal afstand doen van de postmarkt. Maar de Universele Postdienst, een verplichting van de overheid om vijf dagen per week post te bezorgen en brievenbussen te legen, dreigt onbetaalbaar te worden voor PostNL. Dat wil echter al langer concurrent Sandd overnemen, zodat kosten bespaard kunnen worden.

‘Anders goedkeuring vragen aan Economische Zaken’

Die beoogde overname is in juli afgeketst door de Autoriteit Consument en Markt, maar PostNL is op dit moment nog in afwachting van het definitieve besluit. “Als de ACM geen vergunning afgeeft, dan hebben de partijen de intentie om goedkeuring te vragen aan de staatssecretaris van Economische Zaken op basis van gewichtige redenen van algemeen belang, zoals gedefinieerd in artikel 47 van de mededingingswet”, aldus PostNL.

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch