Meer webwinkels draaien op WooCommerce

WooCommerce wint steeds meer terrein. De populaire ecommerce-plugin voor WordPress is te vinden op zo’n 260.000 actieve websites die geïndexeerd worden door BuiltWith. De grootste concurrent Magento is op 37.000 sites minder geïnstalleerd: de webtool vond ‘maar’ 204,377 Magento-websites.

BuiltWith is een website waarmee je in één oogopslag kunt zien welke plugins, tools, contentmanagementsystemen en dergelijke op een website actief zijn. Geef je bijvoorbeeld de url van dit weblog op, dan zul je zien dat deze draait op een Apache-server, er gebruik wordt gemaakt van CakePHP- en PHP-frameworks, en dat Google Analytics wordt gebruikt als trackingtool. Je kunt echter niet alleen zoeken op website, maar ook op technologie, zoals bijvoorbeeld ‘Magento‘ of ‘WooCommerce‘.

WooCommerce groeit 191%
Er waren in mei vorig jaar 5803 sites uit de top één miljoen websites die Magento gebruikten, dat aantal is in bijna een jaar tijd gegroeid tot 7002 websites. Een stijging van 21% procent in elf maanden tijd. Kijken we naar de ontwikkeling van WooCommerce in dezelfde periode, dan zien we 1712 websites in mei 2013 en 4988 websites deze maand. Oftewel, een stijging van 191%! Ook als we kijken naar de meest populaire websites (de Top 10,000 Sites & Top 100,000 Sites) zien we een dergelijke ontwikkeling. Magento groeit, maar niet echt hard meer, terwijl WooCommerce van ver komt en in een relatief korte tijd hard groeit.

Kijken we naar absolute aantallen, dan moet WooCommerce echter nog steeds de meerdere erkennen in Magento. Althans, als we alleen kijken naar de goed bezochte websites en niet naar het ‘hele internet’. Zo waren er deze maand 32 websites van de top tienduizend websites die gebruikmaken van Magento, terwijl dit aantal bij WooCommerce-sites ‘slechts’ 9 is. Op zich niet verrassend natuurlijk, aangezien WordPress en WooCommerce gratis te installeren zijn, terwijl Magento vooral wordt gebruikt door de wat grotere webwinkels en bedrijven.

Andere ecommerce-plugins en –platforms
WooCommerce is een plugin, terwijl Magento een opensource-platform is. Kijken we naar andere ecommerce-plugins, dan zien we dat Celebros, E-junkie en de WordPress eStore-Plugin andere populaire opties zijn. Op het gebied van opensource-platforms wordt Magento gevolgd door osCommerce, Ubercart en Zen Cart.


(Klik op de afbeelding om ’t in een groter, leesbaar formaat te zien.)

WooCommerce heeft in de plugin-sector momenteel een marktaandeel van 61,8% (hierbij is gekeken naar diens aanwezigheid op de één miljoen populairste websites), terwijl Magento in de opensource-branche een marktaandeel van 34,8% heeft.

Webwinkel met WordPress
WordPress is momenteel op meer dan 12 miljoen websites wereldwijd geinstalleerd en kan tot in den treure worden uitgebreid en aangepast met duizenden verschillende plugins. Zo is het ook mogelijk om van WordPress, dat ooit begon als publishingplatform om weblogs mee te creeren, een volledig werkende webwinkel te maken inclusief betaalmodules, bestelknoppen en productfoto-carrousels.

Volgens de statistieken op de website van WordPress is de WooCommerce-plugin meer dan 2,9 miljoen keer gedownload en daarbij moet worden opgemerkt dat de download vanaf WooCommerce’s eigen website niet zijn meegerekend.

Ontvang meer artikelen zoals deze via e-mail

Gerelateerde berichten