e-boekhouden

Magento stopt met Magento Go en Prostores

magento stopt met magento goMagento, wereldwijd een van de meest populaire aanbieders van webwinkelsoftware stopt met haar Magento Go- en Prostores-oplossingen. Op deze manier kan de aanbieder, die tegenwoordig onder de paraplu van eBay valt, zich nog meer richten op het middensegment en de bovenkant van de markt.

Ook in ons land is Magento een van de populaire webwinkelsoftware-oplossingen al is Magento Go als abonnementsvorm in ons land nooit echt aangeslagen. De communityversie is gratis als open source te downloaden en is veel meer te customizen. Iets dat wel noodzakelijk is bij Amerikaanse software. Niet alleen de layout maar ook de koppelingen met administratie, logistiek, vergelijkingssites of andere marketingoplossingen vereisen nogal wat flexibiliteit.

Bij Magento Go was in eerste instantie al niet eens een iDeal-betaalmogelijkheid mogelijk. Dat is wel veranderd, maar het geeft maar aan dat deze software nooit voor de Nederlandse markt is bedoeld. De markt van webwinkelsoftware die te huur is voor een vast bedrag per maand, is in Nederland nogal overbevolkt. Wereldwijd echter, leek het een goede stap. Open source klinkt goedkoop en makkelijk maar is bij webwinkelsoftware dat zich op het midden- en topsegment van de markt wil richten nogal een complex gebeuren. Dat resulteert al snel in trage software op slechte hosting, houtje-touwtjeoplossingen van hobbyisten of peperdure rekeningen van internetbureaus die beweren alles op maat te kunnen maken.

Een alternatief in de vorm van een goedkoop maandtarief waarbij je je dus niet druk hoeft te maken om updates en hosting – beiden niet onbelangrijk bij Magento – leek een goede stap, maar blijkbaar viel dat niet mee want inmiddels lijkt het doek gevallen. Het is gelanceerd op Magento Imagine begin februari 2011 en totaal heeft dat geresulteerd in zo’n tienduizend webwinkels via de Go- en Prostore-platformen. Om webwinkeliers niet tijdens de feestdagen ermee op te zadelen blijft de webwinkelsoftware werken tot 1 februari 2015, waarmee Magento Go op de maand af precies vier jaar heeft kunnen bestaan.

Magento Go heeft verwachtingen niet waar kunnen maken
Waarom Magento ermee stopt wordt niet direct duidelijk uit hun statement:  “We are focusing on our flagship products.” Kans is groot dat het gewoonweg niet succesvol genoeg was. Tienduizend webwinkels klinkt als een mooie oplossing maar voor een internationale speler die marktleider wil zijn in het midden- en topsegment en vaart onder de vlag van eBay, is tienduizend abonnees na vier jaar waarschijnlijk teleurstellend weinig.

Webwinkels die willen overstappen worden geholpen met een makkelijke overstap naar een community-versie of de huuroplossingen van BigCommerce. Waar je naar overstapt is een beetje afhankelijk van het huidige succes van je webwinkel. Zo geeft Craig Peasley die verantwoordelijk is voor de marketing van Magento zelf aan dat de community versie vooral interessant is voor webwinkeliers met een omzet vanaf een half miljoen dollar per jaar. Daaronder zou je dus beter voor BigCommerce kunnen kiezen. Overstappen naar andere oplossingen mag ook maar daarvoor worden nog geen specifieke migratie-oplossingen aangeboden.

Hoeveel Nederlandse webshops er draaien op deze oplossingen is ons niet bekend.

Gerelateerde berichten