menu
lightspeed ecommerce

Magento Enterprise bestaat 1 jaar

De open source software van Magento is enorm bekend onder webwinkeliers. Wat veel bedrijven nog niet goed weten is dat er ook een versie onder licentie verkrijgbaar is. Deze versie vierde nu zijn eerste jaar.

De webwinkelsoftware Magento kent twee verschillende versies. Een is vrij verkrijgbare open source software. Deze software is in Nederland enorm populair en heeft snel een aardig marktaandeel weten te winnen. Ook de grotere professionelere webdesigners en webwinkels in Nederland kiezen voor deze open source formule. Realvine, Strawberries, Vivendo en Jira ICT maken bijvoorbeeld allemaal gebruik van de open source software van Magento. 

Magento Enterprise
Wat veel bedrijven niet weten is dat er ook een Enterprise versie van Magento is. De ontwikkeling hiervan is deels net als de open source Magento, maar het gebruik is enkel onder commerciële voorwaarden mogelijk. Deze versie wordt eigenlijk enkel door Varien, de initiatiefnemers van Magento, gebruikt. Prijzen zijn vanaf elf duizend dollar, en gemiddeld al snel richting de tientallen duizenden dollars per jaar. Een flink kostenplaatje maar voor de meer succesvolle en grotere webwinkels vergelijkbaar met wat ze nu betalen voor aanpassingen in de open source versies. Als je eenmaal een webwinkel van dit formaat hebt is het verschil in kosten vaak niet doorslaggevend. Ook voor de grote op maat gemaakte open source aanpassingen betaal je vergelijkbare tarieven.

Enkel de grootste Magento webwinkels worden zo nu en dan gebouwd onder een Magento Enterprise licentie. Op de website van Magento worden momenteel enkel Eperium en Crimsonwing als officiele Nederlandse Enterprise partners genoemd. Zij werken, naast dat ze ook gebruik maken van en verder ontwikkelen met de open source versie van Magento, ook met de Enterprise versie.  

Magento Enterprise 1 jaar
Magento Enterprise 1 jaar
Op 6 mei vierde Magento het eenjarig bestaan van de Magento Enterprise editie.

Enterprise beter?
Alhoewel de Enterprise versie van Magento direct geld oplevert voor het bedrijf dat Magento ooit lanceerde wil dat niet zeggen dat de Enterprise versie beter is of een betere ondersteuning of handleiding heeft. Natuurlijk zal Verien, de ontwikkelaar, sneller naar bugs of uitbreidingen kijken bij de Enterprise editie en krijgen hun klanten speciale aandacht. Maar de open source versie van Magento is zo breed wereldwijd in gebruik, en de community is zo actief, dat bugs vaak sneller worden opgespoord door de open source community, of op het forum, dan door Verien zelf.

Verien geeft zelf aan dat er veel verschillen zijn en dat de Enterprise editie veel meer features heeft. Als omschrijving geven ze eigenlijk aan dat de open source vooral voor hobbyisten is die er veel tijd voor over hebben. In Nederland kun je dit prima uitbesteden aan de professionals. Zeker in Nederland kun je vaak beter kiezen voor een professionele Nederlandse ontwikkelaar die direct op jouw vragen zal reageren, dan te kiezen voor de Enterprise versie.

Meet Magento!
Wil je meer weten van Magento en wil je de Nederlandse community achter Magento leren kennen? Kom naar het Meet Magento event in 26 mei 2010 in ‘De Reehorst’ te Ede.

Tags

Reacties