menu

Maak van je hobby een bedrijf

maak van je hobby je werkVeel startende webwinkeliers verkopen gewoon dat wat momenteel erg in trek is. Een gat in de markt. Met het risico dat ze er gaandeweg achterkomen dat ze er toch niet genoeg verstand van hebben of dat de passie ver te zoeken is. Dat gebeurt minder snel bij mensen die hun hobby, verzameling of expertise omzetten in een webwinkel.

Veel mensen nemen pas tijdens hun pensioen echt tijd voor hun hobby’s. Maar waarom zou je zo lang wachten als je ook nu, in de bloei van je leven, veel tijd kan vrijmaken voor je hobby en er nog wat aan verdienen ook? Dat is wat sommige mensen hebben besloten. Zij maakten van hun hobby een fulltime bezigheid, zetten hun verzameling online in een webwinkel of boden hun kennis aan in de vorm van lessen, cursussen en e-books.

Waarom zou je het doen?
Sommige mensen voelen zich meer dan fijn bij hun hobby, maar willen er ook niet meer tijd of moeite in steken. Prima, dat hoeft ook niet. Maar voor anderen kan het wel een oplossing zijn. Bijvoorbeeld voor hen die jarenlang iets hebben verzameld, daar ook redelijk wat geld in hebben gestoken, maar daar nu toch van af willen en er dus ook graag wat voor terug willen hebben.

Heb je jarenlang zeldzame olifantenbeeldjes verzameld of heb je een zolderkamer vol oude elpees, maar ga je nu samenwonen of verhuizen en moet je af van die spullen? Bied ze aan in een webwinkel! Natuurlijk kan je met Koninginnedag op een kleedje gaan zitten met je beeldjes, maar met een webwinkel ben je veel beter vindbaar en hoeven mensen niet door weer en wind om aan dat ene beeldje te geraken.

Heb je in de loop der jaren alle munten van de deelnemende eurolanden verzameld, maar is er geen uitdaging meer nu je ze allemaal in huis hebt? Bied ze per land aan in een webwinkel en zorg er zo voor dat andere verzamelaars hun verzamelingen compleet krijgen.

Al met al zijn er zo genoeg redenen te bedenken waarom je het zou doen. Waarom je je hobby zou moeten of kunnen omtoveren in een webwinkel. Maar natuurlijk kleven er ook nadelen aan. Of zaken waar je, voordat je het avontuur aangaat, even bij stil moet staan.

Waarom zou je het niet doen?
De voornaamste reden tegen het opzetten van een webwinkel op basis van je hobby, verzameling of expertise is dat het soms moeilijker is dan je denkt. En dan bedoelen we niet alleen in de zin van dat je de nodige expertise en leergierigheid moet hebben om überhaupt een webwinkel te kunnen beginnen, maar ook mentaal kan het een hele uitdaging worden. Waar je eerst nog met veel plezier je modeltreintjes bekeek, onderhield en opborg, is het nu je er een webwinkel en part- of fulltime bezigheid van hebt gemaakt opeens een hele dobber om het elke dag nog met veel plezier te doen. Onderschat dit dus niet. Wees ervan verzekerd dat wat je doet je ook echt kan bekoren. Alleen dan weet je het lang genoeg vol te houden om er mogelijk een winstgevende zaak van te maken.

Uiteindelijk ligt de keuze bij jou. Wat voor je spreekt is dat jij op jouw gebied, of het nou een verzameling baretten uit de Eerste Wereldoorlog is of uitgebreide kennis van inheemse talen, een voorsprong hebt of kan hebben op de rest. Met een webwinkel kan je dit dus ‘uitbuiten’. Wat een reden kan zijn om je hobby je hobby te houden en je verzameling binnenshuis, is dat er bij het hebben van een webwinkel nou eenmaal het een en ander komt kijken, qua administratie, toewijding, financiën, kennis, et cetera. Maar aan de andere kant, als iedereen zo had gedacht, hadden we nu geen mooi aanbod aan webwinkels in ons land!

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch