menu
lightspeed ecommerce

Lush pakt Amazon terug om misbruik merknaam

Lush pakt Amazon terug om misbruik merknaamLush is boos op Amazon. De fabrikant verkoopt namelijk zelf niks op of via Amazon, maar als je op die site zoekt naar ‘Lush’ kom je een boel cosmetica tegen die níét van Lush zijn. De fabrikant heeft nu de naam van Amazon UK´s baas Christopher North vastgelegd als merknaam en is van plan om daar cosmeticaproducten mee te verkopen.

Op deze manier wil Lush een punt maken wat betreft de werkwijze van Amazon. Iets wat wel meer webwinkels een doorn in het oog is. Lush kan daar als geen ander over meepraten, want het heeft deze week een drie jaar durende rechtszaak met Amazon achter de rug. Onderwerp van die zaak was het feit dat zoeken op het woord ‘lush’ in Amazon leidde naar producten die wellicht leken op het ‘Sex bomb’-badzout of de ‘Prince Charming’-douchegel van Lush, maar die toch echt niet van dat merk waren. De producten werden wel ‘lush’ genoemd. Genoeg reden voor de echte Lush om aan de bel te trekken en van Amazon te eisen dat die dit zou aanpassen. Lush verkoopt namelijk niks via Amazon en de ecommercegigant zou zo wel consumenten het gevoel geven authentieke Lush-producten te verkopen.

Oprichter Mark Constantine, die Lush in 1995 begon met zijn vrouw, vertelt tegenover The Guardian dat hij is begonnen met het vastleggen van de naam ‘Christopher North’ en het voorbereiden van een cosmeticalijn onder diezelfde naam, toen Amazon hun pogingen om de zaak op een vriendschappelijke manier uit te praten telkens negeerde. “We hebben het ze zeventien keer gevraagd, voordat we besloten naar de rechter te stappen. Na een tijdje realiseer je je dat je wordt geïntimideerd.”

Er is al een ‘shower smoothie’ van Lush die de naam van Christopher North draagt. Het begon eigenlijk als grapje, maar mochten ze serieus verkocht worden dan gaat de opbrengst ervan naar een goed doel. Volgens Constantine zouden advocaten van Amazon inmiddels hebben toegegeven dat de echte North woedend is geworden na het vernemen van ‘zijn’ Lush-productlijn. Maar volgens de Lush-oprichter was het vastleggen van North’s naam alleen bedoeld om een punt te maken. “Ik wilde laten zien hoe vervelend het is om iets persoonlijks te hebben wat dan door iemand anders gebruikt wordt.” En om een countermove van Amazon voor te zijn, is Constantine op dit moment bezig met het vastleggen van zijn eigen naam…

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch