Lightinthebox adverteert hevig op Marktplaats

Lightinthebox adverteert hevig op MarktplaatsSinds enige tijd staan er duizenden advertenties op Marktplaats van Lightinthebox, een in ons land populaire webwinkel uit China. Deze Aziatische gigant biedt allerlei producten aan, van Catwoman-halloweenkostuums en babydolls tot sushimakers en knuffelberen. Hebben Nederlandse webwinkeliers te vrezen?

Lightinthebox heeft sinds kort bijna 120.000 advertenties op Marktplaats gezet. Prijzen variëren van 25 cent (armband) tot €1.117,47 (machine om via lasers tatoeages of wenkbrauwen te verwijderen). Het verkoopt zelf niks via Marktplaats; als men op een advertentie klikt, staat er bij al die duizenden artikelen niets meer dan een prijs en een foto. De beschrijving luidt bij al die advertenties: “Light in the Box biedt klanten een zeer goedkope en gemakkelijke manier om een brede selectie aan producten te kopen. Dankzij zeer nauwe samenwerkingen met de fabrikanten, kan Light in the Box producten aanbieden tegen prijzen waarvoor u het product nergens anders zult tegenkomen.”

Webwinkels uit China al langer in ons land
Webwinkels uit China die verzenden naar Nederland en ook hun website helemaal hebben aangepast aan de Nederlandse online consument, dat is natuurlijk niks nieuws. In de loop der jaren werden websites als Lightinthebox, Miniinthebox (beide van dezelfde eigenaar), Dealextreme, Banggood, Dinodirect, NewFrog, Buyincoins, Tmart en vele anderen door Nederlandse shoppers ontdekt en massaal gebruikt.

Het enorme aanbod gecombineerd met de soms belachelijke prijzen én gratis verzending deden klanten besluiten om kleine, nutteloze gadgets, simpele sieraden en essentiële onderdelen als batterijtjes en lampjes via dit soort websites te bestellen. Je moet in de meeste gevallen dan wel tussen de 10 en 20 werkdagen wachten, het scheelt vaak toch enorm in de prijzen. En is er een keer iets niet naar wens, dan doet de gemiddelde klantenservice van zo’n webwinkel niet lastig en verstuurt het bestellingen alsnog of geeft het kortingscodes voor volgende bestellingen weg alsof het niks is.

Drijft LightintheBox dailydeal-sites weg?
Maar nu is Lightinthebox nóg prominenter in ons land met een massaal advertentie-initiatief op een van Nederlands bestbezochte websites: Marktplaats. Een logische keuze, want hier zijn mensen vaak op zoek naar koopjes. Kan het op den duur Nederlandse webwinkels in de staart bijten?

Als we kijken naar het huidige aanbod van bijvoorbeeld de dailydeal-sites, dan zien wij regelmatig producten voorbijkomen die zo’n 20% duurder worden aangeboden dan voor wat je ze kan vinden op de eerder genoemde Chinese webwinkels. Het zou dus best kunnen gebeuren dat wanneer de Nederlandse online consument bekender wordt met bestellen vanuit China, dat dailydeal-sites dit zullen merken in een omzetdaling.


Marktplaats Aanbiedt verkoopt voor €6,95 een horloge die je bij AliExpress bestelt voor €4,12.

Service moet het winnen van lage prijzen
De Nederlander houdt nu eenmaal van lage prijzen en denkt – helaas – soms dan niet eens meer na of een webwinkel wel te vertrouwen is. Nu willen wij hier niet beweren dat dergelijke Chinese webwinkels niet betrouwbaar zijn, het is natuurlijk wél zo dat je voor bestellingen vanuit China met een orderwaarde van boven de 22 euro btw en inklaringskosten moet betalen. En dat is juist iets waar veel consumenten zich niet bewust van zijn. En dat levert dan weer een stroom aan klachten op.

En dat is dus precies waar Nederlandse webwinkels zich kunnen onderscheiden van deze buitenlandse prijsvechters. Staar je niet blind op de lagere prijzen, maar bied iets aan wat deze webwinkels vooralsnog niet aanbieden: een goed vormgegeven website zonder taalfouten, met duidelijke product- en bestelinformatie, snelle levertijden en een klantenservice die snel en adequaat reageert. En uiteraard producten van goede kwaliteit!

Weet je deze dingen echter niet aan te bieden of besteed je hier net te weinig aandacht aan, dan is een digitale stap naar China zo gemaakt. Want het maakt nogal uit of je vier penlites voor een tientje (exclusief verzendkosten!) bestelt bij een online electronicaboer of die voor een paar euro gratis verstuurd krijgt vanuit China.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten