menu

Lekkende webwinkels aangeklaagd

De Russische webwinkels die (onbewust) data lekten van klanten worden aangeklaagd. Een onafhankelijke consumentenbond sleept tien van de ongeveer tachtig lekkende webwinkels naar de rechter. De waakhond hoopt hiermee een precedent voor toekomstige privacyschendende zaken te kunnen scheppen.

De consumentenbond wil dat de bedrijven toegeven dat ze de wet hebben overtreden door de lekken niet te voorkomen. Dankzij het lek lagen de namen en (e-mail)adressen, en soms zelfs paspoortgegevens van klanten op straat.

Privacygevoelige informatie
Onder de lekkende sites zaten webwinkels die kleding, maar ook treinkaartjes, modelauto’s, parfum en seksspeeltjes verkochten. Zo zat er tussen de zoekresultaten ook de bestelling van lingerie, gedaan door een mannelijke klant op de website Sexyz.ru.

“Dit is erg, destructief en niet goed”, aldus Pyotr Shelishch, het hoofd van de bond. “We moeten samen iets doen om ervoor te zorgen dat wat wij privé willen houden ook privé blijft.”

Weg banen voor juridische stappen
Er wordt bij de aanklacht geen geld gevraagd. De rechtszaak heeft dan ook niet het doel om de overtreders te straffen, maar eerder om een weg te banen voor juridische stappen van diegenen wier privacy is geschonden. Vorige maand startte de consumentenorganisatie een soortgelijke rechtszaak tegen telecombedrijf MegaFon, wegens een lek waarbij achtduizend sms’jes van klanten openbaar werden.

In de rechtszaak komen ook Google en het Russische equivalent  Yandex aan bod, maar hen wordt niks verweten. De zoekmachines zelf gaven eerder al aan dat het de verantwoordelijkheid is van de webwinkelier om robots.txt zo in te richten dat de zoekmachine alleen die dingen vindt en indexeert die iedereen mag inzien.

Alleen potentiële gevolgen
Ondanks de rechtszaak en de harde woorden van de consumentenbond heeft het lek nog geen serieuze gevolgen gehad. Dat zegt niks, zo beweert Shelishch. Informatie over aangeschafte tickets kunnen een tip zijn voor inbrekers, die dan weten dat een bepaald appartement tijdelijk geen bewoners heeft. Gelekte sms’jes kunnen op hun beurt weer een hoop gedoe opleveren bij getrouwde koppeltjes. Maar de koper van een ‘mini-jurkje met konijnenoren’ zal waarschijnlijk ook niet willen dat iedereen kan zien dat zij dat heeft gekocht voor… haar dochter?

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch