menu

Koop je moederdagcadeau online!

Aanstaande zondag is het weer Moederdag. Wat is eigenlijk het idee achter deze dag, en hoe springen webwinkels in op Moederdag?

Moederdag wordt in Nederland traditioneel gevierd op de tweede zondag van mei. Ook in Amerika is de tweede zondag van mei de dag om moeders in het zonnetje te zetten. In veel landen wordt Moederdag echter op een andere dag gevierd. Zo vieren de Fransen moederdag op de láátste zondag in mei, en worden in het Verenigd Koninkrijk moeders verwend op de vierde zondag van de vastentijd.

Lang voor het ontstaan van de moderne Moederdag werd in het oude Griekenland de moedergod Rhea al vereerd op de voorganger van Moederdag. En ook de christelijke kerk kent een lange traditie van het vereren van de Heilige Moeder Maria. In het Verengid Koninkrijk onstond Moederdag dan ook uit de christelijke feestdag Mothering Sunday, die werd gevierd op de vierde zondag van de vastentijd drie weken voor Pasen. In 1644 werd deze dag voor het eerst gevierd als Mother’s Day, zonder christelijke achtergrond.

Onze Nederlandse Moederdag werd voor het eerst gevierd in 1925 en is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten, waar Anna Marie Jarvis de dag in 1907 introduceerde. Julia Ward Howe benoemde de tweede zondag van mei in de V.S. al in 1870 tot Mother’s Day, zij startte een grote publiciteitscampagne voor de dag, die in het teken moest staan van pacifisme en ontwapening door vrouwen. Maar pas toen Jarvis de dag begon te promoten als een dag van waardering voor alle moeders sloeg het idee echt aan.

En hoe. Mother’s Day is in de V.S. een grote gebeurtenis en Amerikanen besteedden vorig jaar ondanks de crisis gemiddeld $123,89 aan cadeautjes voor moeder. Moederdag zorgde in de V.S. dan ook voor een extra retailomzet van 14,1 miljard. Wij Nederlanders geven minder uit, gemiddeld €36,- in 2009.   

De online verkoop springt steeds handiger in op Moederdag, en vorig jaar zag de branche een stijging in de verkoop van moederdagcadeau’s. Wie geen tijd meer heeft om deze week nog iets voor moeders te kopen, of zijn moeder niet met een bezoekje kan vereren, kan kiezen uit een keur aan cadeau’s die online te koop zijn.

Zo verkoopt Moederdagwebwinkel.nl verse rozen in brievenbusverpakking met een persoonlijke kaart erbij, moeder hoeft dus niet eens thuis te zijn om haar boeket in ontvangst te nemen. YourSurprise.nl heeft een selectie aan moederdagcadeau’s, variërend van keukenschorten en snijplanken tot chocoladetelegrammen en flesjes wijn die bijna allemaal te personaliseren zijn met eigen foto’s en teksten. Op CandyOnline.nl bestel je snoep voor de liefste mama, en wie zelf aan de slag wil print op Diplomamaker.nl een persoonlijke oorkonde voor de beste moeder.     

Wat geef jij je moeder met Moederdag? En welke webwinkel mogen we absoluut niet missen voor hét perfecte moederdagcadeau? 

Tags

Reacties

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan