picqer

Komt het tuincentrum online verkopen?

Gaat het tuincentrum online verkopen?De lente is overduidelijk begonnen en voor je het weet is het alweer zomer, een prachtige tijd om in de tuin te zitten. Hoe zit het eigenlijk met de online verkoop van tuinmeubels, tuingereedschap, barbecuesets en al dat andere wat de zomer extra fijn maakt?

Aanbod tuincentrum online véél kleiner
De online verkoop van tuinartikelen lijkt nog relatief klein. Het tuincentrum Intratuin is online wel aanwezig met een webwinkel, al is het aanbod daar veel beperkter dan in de stenen winkels. Dat begrijpen we best, want Intratuin moet het net als bijvoorbeeld IKEA hebben van mensen die op een zondagmiddag even gezellig de winkel binnenlopen om één artikel te halen en uiteindelijk naar buiten gaan met een karretje vol. Online is het zó positioneren van artikelen dat mensen ze niet kunnen laten liggen stukken lastiger dan wanneer je dit offline doet, met allerlei doolhof-achtige wandelgangen, strategisch gepositioneerde aanbiedingen en andere slimmigheden.

Maar wat waarschijnlijk ook meespeelt is het feit dat planten en bloemen, die offline toch voor een groot gedeelte het aanbod bepalen, zich nou eenmaal lastiger laten bezorgen dan bijvoorbeeld een zakje tomatenzaden.

Online tuincentra
Desondanks is Intratuin wel een van de tuincentra die online het meest en best aanwezig is. Zo heeft Groenrijk wel een website, maar valt er online niks te bestellen. En ook bouwmarkt en tuincentrum Hornbach kent geen webwinkel. Praxis daarentegen heeft wél een webwinkel, waarin het voor de tuin niet alleen meubels verkoopt, maar ook tuinhuisjes en gereedschap. Tuincentrum Overvecht heeft ook een webwinkel waar van alles wordt verkocht, van parasol tot partytent en van tuinkabouters tot zwembaden.

Andere webwinkels die tuinspullen online verkopen
Het zijn echter niet alleen de traditionele tuincentra die online het een en ander aan tuinspullen verkopen. Ook Blokker bijvoorbeeld biedt via de webwinkel allerlei tuingerelateerde producten aan. En Leen Bakker heeft op de website als tweede tab boven in het menu ‘tuin’ staan, waarin het allerlei tuinmeubelen verkoopt.

Dat tuinmeubels online sowieso goed te bestellen zijn, blijkt wel uit het feit dat er webwinkels zijn die zich enkel en alleen specifiek op dit onderdeel van de tuin focussen. Als de bekende tuincentra besluiten online niet veel te verkopen ontstaan er – uiteraard – allerlei nichesites. Zo heb je onder andere Detuinmeubelenspecialist.nl, Tuinset.nl, en Tuinmeubels.nl. Maar ook partijen als  Thuistuinieren.nl, die momenteel groot uitpakt met allerlei televisiereclames, richt zich juist niet op de meubels, maar op alles wat je nodigt hebt als je een middag lekker wil werken in de tuin.

Tuincentrum en doe-het-zelf-wereld kijken naar elkaar
In de doe-het-zelf-wereld, die toch nauw verbonden is met de tuincentrum-branche, wordt er al een tijdje gesproken over het nut van een webwinkel. Zoiets is in die branche, anders dan bijvoorbeeld die van media of kleine eletronica, namelijk nog geen vanzelfsprekendheid. Toch lijkt er als we dit artikel op Qumedia.nl mogen geloven ‘wel degelijk ook een toekomst voor webshops in de doe-het-zelf-branche’.

Zo zegt Brigit van der Steeg van Formido in het artikel: “Dit fenomeen zal langzaam, maar zeker groeien. Er is inmiddels een aantal dhz-webwinkels. Zodra alle dhz-winkels een eigen voorraadbeheersysteem hebben en een goede logistiek naar de klant toe kunnen organiseren, zal het online aanbieden zeker een vlucht nemen.”

We zijn benieuwd of diezelfde gedachte ook in de tuincentrum-wereld heerst en of er meer tuincentra zullen zijn die ook online alles verkopen voor in en om de tuin.

Gerelateerde berichten