Kleintjes door de honderd miljoen!

Kleine webwinkels meer dan 100 miljoenNederlandse ecommerce is het afgelopen jaar weer flink gestegen. Er zijn wat cijfers van de feestdagen en recent zijn er weer cijfers bekend worden van spelers als Bol, Wehkamp, of de hele branche. Maar hoe hebben de kleintjes het eigenlijk gedaan?

 
Tachtig procent van de markt bij 100 grootsten
Twinkle Magazine, hét platform voor ecommerce, doet jaarlijks onderzoek naar de top honderd. In 2009 hadden die samen ruim vijfeneenhalf miljard omzet. De totale branche werd toen geschat op bijna zeven miljard. De honderd grootsten hebben dus tachtig procent van de markt in handen. Ooit heb ik me afgevraagd of deze regel wel opgaat en of de kleintjes niet enorm worden onderschat. Want die totale omzet blijft natte vingerwerk. 
 
In 2010 was de omzet ongeveer acht miljard, zo wordt geschat. Mocht de tachtig procentregel nog steeds opgaan dan zou naast de honderd grootsten er ruim anderhalf miljard over blijven voor de rest van alle webwinkels. Hierin zit ook de hele online reisbranche meegenomen en in 2009 waren nog zeven van de tien grootste spelers in ecommerce, actief in de reisbranche.  
 
De kleintjes
De allerkleinsten zijn eigenlijk niet te onderzoeken. Niet alle eenmanszaken staan als webwinkel ingeschreven bij de KVK, met open source software zijn ze amper te traceren en valt er weinig goede cijfers over te achterhalen. 
 
Om toch een indicatie te vinden hebben wij de aanbieders van software benaderd. Het is zeker geen zuiver beeld want er is zeker een gelijke hoeveelheid starters die zelf met open source aan de slag gaat, maar het geeft mogelijk wel een indicatie.  
 
Nederlandse webwinkelsoftware leveranciers
Er wordt wel eens aangenomen dat dit soort webwinkels het gemiddeld gezien, minder goed doen. Logisch eigenlijk, want het instapniveau is hier zo ontzettend laag dat ze inderdaad een hoger percentage twijfelachtige starters aantrekken. Toch zitten er tussen al dit soort aanbieders inmiddels ook wat serieuze jongens, zo blijkt uit de cijfers.
 
Honderd miljoen!
De webwinkels van de vier grootste Nederlandse (licentie) webwinkelaanbieders hebben gezamelijk in 2010 een omzet gedraaid boven de honderd miljoen!  Daarmee is de omzet is gemiddeld gezien dus echt lager, maar de business is zeker net zo serieus. Dat blijkt uit alle overige getallen zoals marges, professionaliteit, etc. 
 
Een mooie graadmeter is de gemiddelde transactie. De licentie webwinkels hadden een gemiddelde transactie tussen de vijftig en tachtig euro. Afhankelijk van de aanbieder. Dat komt dichtbij het gemiddelde transactiebedrag van vijfenzeventig euro dat Currence, de aanbieder van iDeal, eerder naar buiten bracht over de gehele branche. Met ongeveer vijfenzestig euro per transactie is er een leuke marge te behalen. Als we deze vijfenzestig euro even vasthouden betekent dit dat er meer dan anderhalf miljoen transacties geweest zijn via dit soort aanbieders.
 
Er zitten dan ook enkele spelers tussen die in personeel en inkomen een leuke groei weten te realiseren! De aanbieders en webwinkels zijn er soms al jaren maar de laatste tijd groeien ze sneller dan ooit. Met name social media lijkt een positieve invloed te hebben op deze kleinere webwinkels. En laat dat nu dé trend zijn die de laatste tijd is doorgebroken!
 
Ter vergelijking: Een derde bol
Dat de honderd grootsten dus tachtig procent van de markt omvatten, zou dus toch goed kunnen kloppen. Het blijft natuurlijk een markt die lastig te vergelijken valt maar om toch een vergelijking te kunnen doen, vergelijk ik het liever met Bol.com, een echte webshop. Deze webwinkel heeft recent naar buiten gebracht dat hun omzet in 2010 driehonderdachtien miljoen was. De licentiewebwinkel aanbieders hebben gezamelijk flink wat kruimels van de krentenbol, de krenten is bol.com nog niet verloren. 
 
De webwinkels van de vier grootste Nederlandse webshop licentiesoftware aanbieders zitten gezamelijk dus ongeveer op “eenderde bol”.
 
Trouwens, wie is er dan echt klein?
Oké, en nu we toch bezig zijn: Het Amazon concern had in 2010 ongeveer vijfentwintig miljard. Alle Nederlandse webwinkels samen, zijn dus eenderde van Amazon. Dus voor we even spreken over klein en groot, even relativeren? 😉
Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten