e-boekhouden

Kleding inkopen

 

Als je kleding gaat verkopen moet je die eerst inkopen bij een groothandel of leverancier. Er bestaan verschillende soorten leveranciers en daarnaast zijn er veel factoren waar je als webwinkelier rekening mee moet houden. Hierbij een overzicht van alles wat er bij kleding inkopen komt kijken.

Inhoud:

Kleding inkopen

kleding inkopenEr zijn verschillende soorten leveranciers waar je als webwinkelier een voorraad kunt inkopen. Afhankelijk van de kosten die je bereid bent te betalen, de producten die je wil gaan verkopen en de grootte van de voorraad die je wil aanleggen, kun je een keuze maken voor een van de (of een combinatie van) onderstaande soorten leveranciers.

 1. Fabrikant: vaak de goedkoopste optie, tenzij de verzendkosten door de locatie van de fabriek erg hoog zijn. Fabrikanten willen alleen grote bestellingen verzenden. Als je direct bij de fabrikant je voorraad haalt zul je er dus zeker van moeten zijn dat je veel kleding kunt verkopen.
 2. Groothandel: een groothandel koopt grote partijen kleding in bij fabrikanten en slaat deze lokaal op. De prijzen zijn iets hoger zijn dan die van fabrikanten, maar hier kun je meerdere bestellingen bij verschillende fabrikanten samenvoegen tot een grote bestelling. Daarnaast ben je vaak minder verzendkosten kwijt aan een groothandel, omdat ze qua locatie dichterbij zijn. Dit compenseert weer voor de hogere kosten per kledingstuk.
 3. Dropshippers: dit zijn eigenlijk gewoon groothandels maar deze sturen de bestelling direct naar je klant. Je hoeft bij dropshipping geen eigen voorraad aan te houden.
 4. Importeurs: veel winkeliers kopen hun buitenlandse artikelen in bij een binnenlandse importeur. Dit systeem werkt vrijwel hetzelfde als wanneer je bij een groothandel inkoopt.
 5. Ambachtslieden: je kunt unieke kleding kopen via onafhankelijke ambachtslieden, hoewel je hier moeilijker een bulk voorraad in kunt kopen.

Online zoeken naar groothandel in kleding

Beurzen blijven een plek waar retailers hun kleding inkopen en nog altijd zijn er verschillende beurzen te vinden. Maar deze spelen wel een steeds kleinere rol. Het proces vindt steeds vaker online plaats. Als je online via een platform inkoopt kun je ook verder kijken dan alleen Nederlandse groothandels.

Online kun je prima inkopen via platformen of grotere leveranciers die wereldwijd leveren. Enkele interessante leveranciers of platforms waarop je ook kleding kunt inkopen zijn:

B2B GRIFFATI

Grifatti B2BDe Italiaanse groothandel B2B GRIFFATI biedt verschillende designermerken, inclusief enkele exclusieve Europese modemerken, tegen groothandelprijzen. Met de dropshipping-plugin Sync2Fashion kun je eenvoudig producten toevoegen aan een Shopify-webshop. De groothandel regelt dan de opslag en verzending.

Salehoo

SalehooVoor 67 dollar per jaar krijg je bij Salehoo toegang tot een database met ruim 8.000 groothandels waarvan bijna de helft op basis van dropshipping levert. Veel grote dropshippers uit China, maar als je goed zoekt kun je hier ook een leuke kleine groothandel voor Spaanse jurkjes of Italiaanse schoenen of rokjes vinden.

Printful

PrintfulEen andere interessante dropshipper is Printful. Hier kun je op basis van je eigen design een assortiment opbouwen met kleding, mokken, telefoonhoesjes of andere artikelen. Printful bedrukt deze met jouw ontwerpen. Het verzendt de artikelen via dropshipping vanuit Barcelona en de levertijd is met 2-4 dagen prima te overzien.

Een alternatief is Spocket. Dit platform verzamelt dropshippers uit Amerika en Europa. Er zijn zowel grote Duitse en Engelse leveranciers te vinden als leuke unieke kleding-groothandels uit bijvoorbeeld Portugal of Griekenland.

Nederlandse kleding-groothandel vinden

Mensen die net een webshop beginnen gaan vaak eerst langs kringloopwinkels en marktplaatsen om alvast een begin van een assortiment aan te leggen. Slim, want als je al een winkel met aanbod hebt zal een kleding-groothandel ook sneller geneigd zijn om je serieus te nemen.

Die zit er namelijk lang niet altijd om te springen om zomaar een nieuwe klant aan te nemen. Jouw webwinkel concurreert met bestaande klanten. Hierdoor beperken ze je aanbod, krijg je met een nieuwe webshop soms veel slechtere voorwaarden en tarieven dan andere winkels die precies hetzelfde verkopen.

Naast kleding ook accessoires als brillen of tassen inkopen? Orderchamp is een marktplaats vol groothandels met lage aankoopdrempels en minimumafnames.

Een groothandel biedt je niet direct de beste prijs of voorwaarden bij je eerste aankoop. Als jij alleen maar kleine hoeveelheden wilt kopen, restpartijen wilt kunnen retourneren of mogelijk onder marktprijzen gaat zitten dan wint een groothandel er weinig bij om jou kleding te laten inkopen. Gelukkig zijn er ook manieren om een leverancier of groothandel wél voor je te winnen.

Kleding inkopen in China

Alibaba logoVeel kleding komt uit China. Je kunt in zee gaan met een Nederlandse groothandel die voor jou alle zaken met Chinese producenten regelt, maar veel retailers slaan deze stap over en gaan zelf kleding inkopen in China. Voor grote spelers is dat goed te doen. Als starter is het nog niet zo makkelijk. Je kunt niet zomaar even op en neer om kennis te maken, de producten te bekijken en over de prijs onderhandelen. Gelukkig is dit via internet wel makkelijker gemaakt. Alibaba biedt retailers bijvoorbeeld een grote b2b-marktplaats vanwaar ze kleding kunnen inkopen.

Let wel goed op wat je doet als je kleding inkoopt via een Chinees inkoopplatform. Sommige leveranciers zijn maar kleine Chinese producenten die alleen wat kleding proberen te verkopen aan mensen in Azië. Lang niet alle artikelen op Chinese marktplaatsen zijn geschikt of zelfs toegestaan op de Europese markt.

Daarnaast zijn kledingmaten vaak anders dan je zou verwachten. Ook is het maar de vraag of het artikel echt overeenkomt met de foto op het platform. Verder heb je te maken met verzendkosten (die per leverancier kunnen verschillen!), douanekosten en soms andere bijkomende kosten.

Kleding inkopen in China? Dat kan, maar pas op dat je het niet onderschat!

Kleding inkopen via een online platform is eenvoudig omdat je snel kunt kiezen uit een groot aanbod, maar bij een Chinees platform heb je wel cultuurverschillen en moet je niet onderschatten dat je bladert door een Aziatisch platform. Voordat je het doorverkoopt aan Nederlandse consumenten is het slim om eerst zelf  samples aan te vragen, veel geduld te hebben en vooral heel voorzichtig te zijn.

Wil je een webwinkel beginnen en maakt het je niet zoveel uit waarin? Door een webwinkel te kopen heb je gelijk een vliegende start én contracten met leveranciers!

Hoe overtuig je een leverancier?

Om te zorgen dat een leverancier met jou in zee gaat zul je daar een relatie mee moeten opbouwen. Ze krijgen regelmatig aanvragen via de mail, waardoor jouw webshop niet zomaar opvalt.  Steek geen standaardverhaal af, maar maak het persoonlijk.

 • Laat zien dat je betrouwbaar bent

Een groothandel wil zijn naam beschermen en zal dus niet met iemand gaan samenwerken die niet goed weet wat die wil. Laat weten wat je zoekt. Als je al verkoopt is dat natuurlijk een plus: dan kun je bezoekersstatistieken en verkoopcijfers noemen. Zo laat je zien dat jij herhaaldelijk bestellingen kan plaatsen, wat jou een stuk interessanter maakt.

 • Inkopen bij een groothandel is een investering

Inkopen via een groothandel moet je als een investering zien, aangezien er vaak een minimumafname geldt voor een hoog bedrag. Daarnaast krijgen nieuwkomers vaak hogere prijzen en een beperkter aanbod te zien dan vaste klanten. Je doet dus in feite ook een tijdsinvestering, die je op de lange termijn voordeel zal opleveren.

Waar een leverancier aan moet voldoen

Het is dus een opgave om een samenwerking met een leverancier aan te gaan. Toch mag je best kritisch zijn op de leveranciers die je in je zoektocht tegenkomt. Wanneer je in bulk een voorraad kleding gaat inkopen wil je van een goede samenwerking verzekerd zijn. Voordat je een samenwerking aan gaat kun je de volgende kwaliteiten onderzoeken:

 • Betrouwbaarheid

Een goede leverancier zal je het juiste aantal items op tijd sturen, zonder beschadigingen. Zoek ervaringen op van andere klanten om hier meer informatie over te krijgen. Grote leveranciers hebben vaak de middelen om, wanneer er iets mis gaat met een levering, dit snel op te lossen zodat ze hun verantwoordelijkheden naar jou toch kunnen uitvoeren. Toch is het ook interessant om je te verdiepen in kleine leveranciers. Als grote afnemer krijg je van hen vaak meer aandacht en betere service.

 • Stabiliteit

Je wil natuurlijk niet dat een van je leveranciers zomaar weg valt. Daarom is het verstandig om een verband aan te gaan met een groothandel die al langer mee gaat. Daarnaast is het handig om niet helemaal van een leverancier afhankelijk te zijn.

 • Klantenservice

Wanneer je duizenden producten bij een kleding-groothandel inkoopt wil je er zeker van zijn dat de communicatie goed verloopt. Test de klantenservice voordat je een relatie aan gaat met de leverancier. Krijg je makkelijk iemand aan de telefoon? Krijg je snel een antwoord op je vragen?

 • Expertise

Als een leverancier expertise heeft over de producten die hij of zij verkoopt kan dit je een indicatie geven over diens werkhouding. Wanneer een groothandel geen vragen kan beantwoorden betekent dit vaak dat deze weinig aandacht voor diens producten heeft.

 • Locatie

Naast hoge importkosten is een langere levertijd het gevolg van een verre leverancier gebruiken. Als je snel iets nodig hebt, kan dit nogal vervelend zijn. Daarnaast is het verstand om voordat je een bestelling plaatst de vrachtopties te bespreken. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat je gratis verzendingen krijgt vanaf een bepaalde kwantiteit. Daarnaast kun je meerdere orders samenvoegen tot een vracht, waardoor je minder kosten hebt. Je kunt natuurlijk ook voor een leverancier kiezen die dichterbij gevestigd is.

Een verre leverancier lijkt soms goedkoop maar heeft douane- en importkosten en langere levertijd.

Waar moet je op letten tijdens kleding inkopen?

Heb je een kleding-groothandel of -leverancier gevonden die voldoet aan je wensen? Houd dan rekening met de volgende zaken.

 • Voorraad

Zodra je gaat kleding inkopen bij een groothandel zul je in bulk een voorraad gaan krijgen. Veel webshops die hiermee starten kopen in het begin teveel items in, waardoor ze blijven zitten met een voorraad die nooit verkocht wordt. Analyseer van tevoren hoeveel je echt nodig hebt.

Daarnaast zul je de nieuwe voorraad moeten kunnen verwerken. Heb je hier een geschikte opslagruimte voor? Maak een plan voor het ordenen van je nieuwe producten. Hou daarin ook rekening met een budget voor nieuwe mankrachten die je voorraad moeten managen en sorteren.

 • Inkoopprijs

Om binnen je budget te blijven zul je moeten gaan onderhandelen over de prijs van de kleding die je wil gaan inkopen. Hiervoor zul je de waarde van de producten moeten weten en een prijs in gedachten hebben die je ervoor zou willen spenderen. Doe dus onderzoek naar de producten die je gaat inkopen.

Daarnaast wil je natuurlijk marge overhouden wanneer je je producten gaat verkopen. Leveranciers zijn er niet van gediend als jij hun producten voor een lage prijs verkoopt, aangezien dit afbreuk doet aan hun naam. Vaak geven leveranciers ook een adviesprijs die je kunt hanteren als verkoopprijs. Zorg er echter wel voor dat je prijzen aantrekkelijk blijven voor klanten.

 • Productsoorten

Wanneer je gaat inkopen bij een leverancier of groothandel is het, net als met alle andere handelingen die je voor je webshop doet, belangrijk om je klant in gedachten te houden. Klanten bestellen liever niet bij een ongeorganiseerde winkel. Zorg er dus voor dat je van tevoren duidelijk het welke producten en productcategorieën je wil gaan verkopen. Wijk hier niet van af.

 • Seizoensproducten

In je zoektocht naar kleding moet je rekening houden met verschillende maten, kleuren en soorten kleding. Daarnaast speelt het seizoen ook een belangrijke rol. Doe onderzoek naar trends door bijvoorbeeld bij Amazon naar best verkochte artikelen te kijken. Je kunt ook bij de groothandel navraag doen hoe zij in de gaten houden wat de laatste trends zijn.

Onderzoek dus ook of de leverancier enkel seizoensproducten levert. Het kan voordelig zijn om enkel zulke leveranciers aan te nemen, zo blijft je aanbod gevarieerd en relevant voor de klant. Sommige leveranciers leveren echter juist producten die het hele jaar door goed verkopen. Beslis dus van tevoren wat jij wil aanbieden in jouw webshop en wat voor aantallen je gaat inkopen.

 • Logistiek

Vraag bij de leverancier na hoe de logistiek geregeld is. Wat voor prijzen worden gehanteerd voor verzendingen? Worden de vrachtkosten lager als jij een grotere bestelling plaatst of meerdere bestellingen combineert?

Als webwinkelier zul je uiteraard te maken krijgen met retourzendingen van je klanten. Wanneer je een nieuwe samenwerking aan gaat met een leverancier is het daarom zeker de moeite waard om hen te vragen of je hen rest-artikelen retour kunt sturen.

Zoek je een groothandel of leverancier? Voor 67 dollar biedt Salehoo toegang tot duizenden leveranciers (wereldwijd), zowel met als zonder dropshipping.

Duurzaam kleding inkopen

tweedehands kleding inkopenVoor veel consumenten is duurzaamheid een steeds belangrijker onderwerp. Als webwinkelier kun je hier je voordeel mee doen. Je kunt ervoor kiezen om enkel tweedehands kleding in te kopen. In Nederland zijn bekende vintage groothandels Tardis Vintage en Brasco B.V.

Via de website kies je bij deze groothandels welk item je wil hebben, bijvoorbeeld spijkerbroeken, waarna je een zak van ongeveer twintig kilo aan spijkerbroeken ontvangt. Bij Brasco Vintage moet je als webwinkelier per keer minstens 400 kilo inkopen, zonder dat je weet welke maat, kleur of model de kleding heeft. Als webwinkelier zul je dus alle ontvangen kleding nog moeten controleren. Veel webwinkeliers bestellen vintage kleding bij verschillende groothandelaren en gooien de producten die ze niet in hun winkel willen aanbieden weer in de textielcontainer. Dit is natuurlijk zonde van de gemaakte kosten.

Hoewel tweedehands kleding duurzamer is dan nieuwe kleding, leggen de kledingstukken die vintage groothandels inkopen vaak lange reizen af. Dit is natuurlijk niet echt duurzaam. Je kunt ook voor binnenlandse producenten of leveranciers kiezen, waardoor je producten zo min mogelijk hoeven te reizen. Dit is een andere optie om klanten, die op zoek zijn naar duurzame kleding, aan te spreken.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over het inkopen van kleding zijn:

Waar kan je kleding inkopen?

Kleding kun je inkopen bij een leverancier. Al zijn er wel grote verschillen tussen bijvoorbeeld kleding-groothandels, -importeurs en -fabrikanten. In dit artikel leggen we uit hoe je ze vindt, overtuigt en waar je zelf zoal op moet letten.

Wat is het verschil tussen een groothandel, importeur en fabrikant?

Je kunt kleding inkopen bij verschillende partijen. Elk heeft zijn voor- en nadelen. Zo levert een groothandel kleding vaak sneller en hanteert die meestal lagere minimumafnames en verzendkosten dan een leverancier. Maar meestal is de prijs per kledingstuk daar wel wat hoger. In dit artikel leggen we de verschillen uit.

Hoe financier ik mijn inkopen?

Als je goed contact hebt met een leverancier dan kun je soms inkopen op basis van leverancierskrediet. Maar meestal duurt het wel even voordat dit kan en soms rekent een leverancier hier hoge tarieven voor. Andere manieren om voorraad te financieren zijn om in te kopen op basis van dropshipping, of door toch zelf de inkopen voor te financieren.