Data

Dataverwerking is belangrijk in de ecommerce. Hoe verwerk je product- en klantdata nou het best? Welke software is er en welke data verwerkt je webwinkel?

Nieuws over data

Onze laatste nieuwsberichten over data zijn:

Doordat consumenten bewust en onbewust tal van waardevolle informatie delen, kun je als webwinkel hier weer van profiteren. Door bijvoorbeeld gerichtere aanbiedingen te doen, de klantenservice te verbeteren of je aftersales een boost te geven.

Als webwinkelier kun je profiteren van de informatie die klanten delen.

Klantdata

Er zijn veel gegevens die onder de noemer klantdata vallen. In feite is het alle informatie van je klant die je te weten komt en opslaat. Denk bijvoorbeeld aan de adres- en factuurgegevens van de klant. Ook data over het gedrag van je klanten telt mee. Denk bijvoorbeeld aan hoe ze op je website terecht komen en er navigeren en welk apparaat ze gebruiken.

Waarom data verzamelen?

Voor webshops is het verzamelen van data niet meer weg te denken. Wanneer een klant een bestelling plaatst moet er al data opgeslagen worden, zoals de adresgegevens en het bestelnummer van die klant. Zonder deze gegevens kan je de bestelling niet versturen.

Om bestellingen te kunnen versturen moet je klantgegevens verzamelen.

Daarnaast verzamel je ook transactiegegevens wanneer een klant een betaling doet in je webshop. Deze gegevens kan je uiteindelijk ook gebruiken in je belastingaangifte. Maar daarnaast kunnen data over het gedrag van je klant ervoor zorgen dat je de consument steeds beter begrijpt. Zo optimaliseer je jouw webshop.

Regels omtrent verzamelen van klantdata

Om de gegevens van consumenten te beschermen bestaan er best wat regels omtrent het verzamelen van klantdata. Om überhaupt gegevens te mogen verzamelen, heb je een geldige reden nodig. Daarnaast ben je ook verplicht je klanten vooraf in te lichten over het gebruik van de gegevens.

Je hebt een geldige reden nodig om gegevens van klanten te verzamelen.

De klant moet hier expliciet toestemming voor geven. De meeste websites maken gebruik van een formulier waar klanten vinkjes kunnen plaatsen over wat jij met de gegevens mag doen. De klant moet volgens de regels zelf dit vinkje gezet hebben.

Waar je minimaal aan moet voldoen:

  • Privacyverklaring die duidelijk zichtbaar is op je website
  • Mensen van wie je persoonlijke gegevens verwerkt, hebben recht om die gegevens in te zien, aan te passen en te verwijderen. Ook hebben zij het recht een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
  • Als je met bedrijven werkt die persoonsgegevens voor jou verwerken moet je met hen een verwerkersovereenkomst sluiten.
  • Klanten moeten toestemming geven voor elke cookie en hier moet je de bezoeker dus ook vooraf over informeren.
  • Datalekken dienen gemeld te worden bij het Meldloket Datalekken Autoriteit Persoonsgegevens.

Verwerkersovereenkomsten

Webwinkeliers die klantdata verzamelen en dit delen met externe partijen zijn verplicht om hiermee een verwerkersovereenkomst af te sluiten. Hierin dien je vast te leggen wat het doel van de verwerking is, hoe je de gegevens beveiligt, dat eventuele datalekken gemeld worden en dat er toestemming gegeven wordt voor audits.

Het delen van klantdata gebeurt vaak.

Het delen van klantdata met een andere partij gebeurt vaker dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan de hostingpartij van je webshop, de marketingbureaus die wel eens een campagne voor je opzetten of de externe partij die jouw nieuwsbrieven verstuurt. Zij hebben toegang tot persoonsgegevens en dus ben je verplicht om daar een verwerkersovereenkomst voor op te stellen.

Transactiedata

Wanneer klanten bestellingen plaatsen en daarvoor betalingen doen via jouw website, krijg je ook te maken met het verzamelen van transactiegegevens. Deze overdracht van gegevens moet versleuteld plaatsvinden.

Als webwinkelier ben je verplicht een SSL-certificaat te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat versleutelde data onleesbaar is voor anderen en creëert op die manier een veilige verbinding.

Data opslaan met software

Om klantgegevens goed op te slaan maken veel webwinkeliers gebruik van CRM-software. Om productgegevens op te slaan en te ordenen maakt men gebruik van andere soorten software.

Data verzamelen belangrijk voor je webshop

Data worden dus steeds belangrijker in de wereld van webwinkels. Hoe meer data je hebt over een klant, hoe meer jij je specifiek op die klant kan richten en hoe hoger je conversieratio kan worden. Maar als we het hier op Ecommerce News over data hebben, gaat het niet alleen om ‘big data’. Het gaat ook om ‘simpele’ data. Zoals bijvoorbeeld productdata. Ook dit vormt een belangrijk onderdeel van de ecommerce. En wat je dacht van het abonnee-bestand van je nieuwsbrief? Ook hier kun je veel mee doen! Wat doe jij met de data van jouw webshop?