Jongeren online laten betalen

Hoe betalen jongeren online?Er zijn online al tientallen manieren om af te rekenen maar deze zijn vooral gericht op de volwassen mens en de jongeren hebben die mogelijkheden soms nog niet. Toch is al dat zakgeld en kleedgeld best interessant. Hoe laat je jongeren, tussen de tien en zeventien jaar betalen in je webwinkel?

 
Huidige betaalvormen gericht op volwassenen
De huidige betaalsystemen zijn stuk voor stuk gericht op volwassen mensen. Natuurlijk, we weten dat op dit moment de ouderen de toekomst hebben. Mensen boven de zestig zijn nog lang niet allemaal online maar die het wel zijn, hebben ook wat te besteden en maken graag gebruik van het gemak van het laten bezorgen. De ouderen shoppen namelijk het meest online!
 
Maar ook de jeugd is een leuke niche die vaak nog vergeten wordt. Kinderen zijn zeer bekend met het internet en vaak op zoek naar een betalingsmethode voor het besteden van hun zakgeld, kleedgeld, of die hele kleine transacties. Een extra optie in Facebook, Hyves of Habbo Hotel bijvoorbeeld. Jongeren zijn een echte niche met hun eigen populaire websites en trends waarin ecommerce vaak vergeten wordt.
 
Bij de meer populaire vormen heb je een bankrekening met internetbankieren nodig, of een creditcard. Nu zijn er wel alternatieven, zoals de accept giro of andere vormen van achteraf betalen maar liever beperk je je kind waarschijnlijk een beetje en dus zijn ook deze vormen van online betalen niet ideaal. 
 
Giftcards
Creditcard maatschappijen werken al jaren aan speciale giftcards. Zo kun je jouw kinderen een creditcard aanbieden die gelimiteerd is tot het bedrag dat jij vooraf hebt gestort. Het is daarmee eigenlijk een soort prepaid kaart. Bij Mastercard zijn er sinds 2008 experimenten met Facecard waarmee ook de samenwerking is gezocht met Facebook. De kaart wordt nog steeds gebruikt maar is met name populair voor kleine Facebook transacties zoals de Facebook credits die in alle spellen worden gebruikt. 
 
In Nederland is sinds vorige maand de Webshop Giftcard gelanceerd die ook door jongeren kan worden gebruikt maar waarmee helaas nog weinig toezicht is voor ouderen. 
 
Socialwise komt met BillMyParents
Het internetbedrijf SocialWise is bezig met een betaalsysteem voor jongeren, waarbij tijdens het afrekenen gekozen kan worden voor “Bill My Parents.” De ouders krijgen zo een SMS of e-mail met de vraag of zij de transactie goedkeuren. 
 
Ideaal voor de webwinkelier, want deze ziet vooraf al dat er een transactie in behandeling is en kan hier wel vast rekening mee houden maar hoeft nog geen actie te ondernemen totdat de ouders de transactie hebben goedgekeurd. Een stuk veiliger dan achteraf betalen waarbij ouders alsnog kunnen aangeven dat ze het hiermee nooit eens zijn geweest. Per transactie wordt er 50 dollarcent in rekening gebracht bij de ouders. 
 
Dat het bedrijf volgens investeerders potentie heeft, blijkt uit het feit dat ze eind november nog eens 3,4 miljoen dollar op hebben kunnen halen bij een investeringsronde. Aangezien het bedrijf nog flink in ontwikkeling is zal het even duren voor dit in Nederland actief is.
 
Paypal met volwassenen toezicht
De betalingsprovider van Ebay, Paypal, kwam eerder al met een speciaal account die gevoed kan worden door volwassenen. Zo leer je langzaam je kind met geld omgaan. Je kind heeft zijn eigen portemonnee online, kan hiermee bestellingen doen, maar als volwassenen heb je een goed overzicht. Je kunt gemakkelijk een maximum instellen en kunt een betaling achteraf altijd nog terug draaien. 
 
Voor de ouders is Paypal met ouderentoezicht natuurlijk ideaal. Ze leren de kinderen met geld en een eigen rekening omgaan en kunnen zo vrijheid stimuleren maar toch alle touwtjes in handen houden. Het idee van een eigen rekening spreekt ook de jongeren erg aan. Ze kunnen tenslotte online shoppen en bij een jongere leeftijd is de inbreuk van toezicht niet zo groot. Voor webwinkeliers is die gemakkelijke annulering alleen soms een doorn in het oog. Je wilt tenslotte snel leveren, en niet dat een bestelling al op de post is, als achteraf de ouders nog kunnen annuleren.
 
iDeal 
Natuurlijk kun je, als je kind ouder wordt en bijvoorbeeld al bij een jaar of veertien tot zestien ook eigen kleedgeld of zakgeld krijgt deze ook toegang geven tot ideal. Het voordeel van een Nederlandse bankrekening is dat je bij de bank kan vragen om inzicht in een rekening. Als er vooraf goedkeuring is gegeven, kun jij als ouder, ook met jouw pasje en internetbankieren, die rekening in de gaten houden. Het nadeel bij deze is wel dat een aanschaf lastig valt terug te draaien. Voor kinderen tot veertien jaar is het dan ook meestal handiger om zelf alle betalingen te verrichten. 
 
Hoe laat jij je kinderen, in de leeftijd tussen de tien en zeventien jaar, online hun zakgeld en kleedgeld besteden? Zit je er altijd naast of geef je ze bepaalde vrijheid? En welke betalingsmethode is hiervoor het meest geschikt? Ervaringen zijn zeker welkom!
Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten