Islamitische webwinkels

Vrouw met Islamitische kledingNet zoals elk geloof en overtuiging, heeft ook de Islam eigenschappen die soms van invloed kunnen zijn op het werk, maar bij een webwinkel valt dit reuze mee. Toch kom ik weinig grote Islamitische webshops tegen. Tijd om op onderzoek uit te gaan!

 
Ik ben zeker geen Islam expert maar nadat ik me er in heb verdiept lijkt een webwinkel me de perfecte manier voor moslimvrouwen om een eigen inkomen te genereren. Met een webwinkel komt een moslimvrouw niet zo snel in de problemen met vragen van de Islam, die ze mogelijk bij andere beroepen wel zou hebben.
 
Enkele voorbeelden hiervan zijn dat het voor moslims gebruikelijk is dat vrouwen geen onnodig contact met mannen hebben. Daarnaast dienen ze eigenlijk niet onnodig veel op straat of in publieke plaatsen te zijn en wordt verwacht dat ze regelmatig bidden en Islamitische kleding dragen. Al deze punten zijn natuurlijk op verschillende manieren te interpreteren en de Islam hoeft niet direct een blokkade te zijn maar het zijn in ieder geval punten die bij een webwinkel geen enkel probleem zijn.
 
En die webwinkels zijn er ook. Zo sprak ik o.a. met Mieke, zij beheert de Startpagina over Islamitische kleding. Op deze pagina staan tientallen websites die kleding, babyspullen of Islamitische artikelen als snoep en zelfs de Koran verkopen. Veel van de webwinkels blijken kleine shops te zijn die volgens mij niet snel door de massa gevonden zullen worden. Voor een deel kan ik dat zelf verklaren. Ook onder andere webwinkeliers is de motivatie om te starten met een webwinkel niet enkel omzet gerelateerd, maar kiest de eigenaar voor een webwinkel vanwege eigenschappen als vrijheid of flexibiliteit.
 
Maar in deze niche lijken zoekmachine optimalisatie en social media nog niet zo zeer te zijn doorgedrongen.  “Dat klopt”, vertelt Mieke. “De marketing van deze webwinkels zit vaak anders in elkaar. Bezoekers kopen en verkopen liever niet zomaar bij een onbekende maar weten vaak vooraf met wie ze zaken doen. Niet de techniek of vormgeving van de webwinkel is doorslaggevend maar de persoon die de webwinkel runt, waar het is ingekocht en uiteindelijk het assortiment.”
 
“Deze bezoekers zijn vaak bekenden. Familie en vrienden maar ook bijvoorbeeld dezelfde moskee, netwerk of regio. Ook online is de gemeenschap actief, bijvoorbeeld op bekende fora.” Dat deze fora niet minder interessant zijn dan zoekmachines bewijst de website Marokko.nl wel. Deze hebben een forum met tweehonderdduizend leden!  Andere bekende fora waar zowel de doelgroep als de webwinkel eigenaren zelf regelmatig te vinden zijn die van ontdekislam.nl, zeer bekend onder bekeerde moslims, ansaar.nl en tot slot al minara dat een forum is waar alleen  vrouwen worden toegelaten.
 
Bij Islamitische webwinkels kom je er dus niet mee weg als je alleen artikelen verkoopt die moslims aanspreken. Je zult zelf ook een klik met het geloof moeten hebben en dat actief moeten uitdragen. Je zult eerst zelf het vertrouwen van mensen moeten winnen alvorens je zaken kunt doen.
 
Ook dienen de artikelen authentiek te zijn. Islamitische artikelen komen vaak uit Turkije, Marokko, Egypte en Jemen. Vaak op kleine schaal door zaken te doen met familie of bekenden die men in deze landen heeft. Maar soms ook via webwinkels die internationaal verzenden. Zo is Essence of Black een grote partij. Je moet het kennen denk ik, want de website voldoet niet helemaal aan het plaatje wat internetmarketeers in Nederland van grote webwinkels verwachten. Een webwinkel wat dichterbij is shukr.co.uk die de een westerse uitstraling heeft en daarmee mogelijk sneller bekeerde moslims zal overtuigen.    
 
Als je actief bent in de moslimgemeenschap en mensen weten dat jij te vertrouwen bent en als je een goed en betrouwbaar inkoopadres hebt gevonden, kun je een webwinkel starten. Soms maar voor een paar duizend mensen, maar ook dan zijn er mooie dingen mogelijk. 
 
Zoals islamitischekleding.nl bijvoorbeeld, die recent ook een stenen winkel geopend heeft. Een andere webwinkel met ambitie is bijvoorbeeld muslima.biz. Een Virtuemart gestuurde webwinkel met een veelzijdig en kwalitatief assortiment. Op de website zelf geven ze aan nog geen winst te maken maar de webwinkel ziet er, naar mijn mening en in vergelijking tot veel andere webwinkels die ik in deze branche tegenkwam, prima uit. Zoals ze zelf ook aangeven; “Als ook geluk als Allah de meest Geprezen en Verheven het wil, zal deze webwinkel zich tot een serieuze winstgevende organisatie kunnen ontwikkelen.”
 
Zijn islamitische webwinkels de branche van de toekomst? Niet meer en minder dan webwinkels in andere branches. Een groot gedeelte van de webwinkels zal het ook hier uiteindelijk niet lang volhouden en het is natuurlijk afwachten wat er in de branche gebeurt. Naast de concurrentie onderling zijn er meerdere scenario’s denkbaar die grote invloed kunnen hebben. Politiek bijvoorbeeld, maar ook gewoon marktwerking.
 
 Hema heeft eerder laten zien in korte tijd veel te kunnen realiseren met het ‘El Hema’ concept dat door zowel ongelovigen als moslims positief is ontvangen. Mocht de Hema besluiten Islamitische kleding online te verkopen dan kan dit natuurlijk een grote invloed hebben op al die huidige kleine webwinkels.
 
Zo niet, dan is de kans groot dat webwinkels die nu al wat verder kijken, zomaar eens serieuze partijen in het internetlandschap kunnen worden. 
Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten