menu

Is Magento 2 het wachten waard?

Is Magento 2 het wachten waard?Al vier jaar zitten wij op het puntje van onze stoel te wachten op de lancering van Magento 2. Zo lang is het namelijk geleden dat de nieuwe versie van de webwinkelsoftware werd aangekondigd. Inmiddels staat de betaversie van het nieuwe programma online en schijnt Magento 2 in februari te worden gelanceerd. Maar zitten we daar nog wel op te wachten?

De aankondiging van een nieuwe, verbeterde versie van Magento was in 2010 een welkome boodschap voor de gebruikers van de software. Deze werd door critici, maar ook door fans van het programma namelijk als langzaam en ingewikkeld bestempeld. Om de ontwikkelingen op de markt bij te kunnen houden, kon Magento niet anders dan de boel flink op de schop nemen, zo werd destijds door Magento zelf aangegeven. Aanpassen was dan ook niet aan de orde, alles moest de prullenbak in. Beginnen from scratch, dat was het plan.

Maar plannen vallen in de realiteit nu eenmaal niet altijd uit zoals bedacht, en daar is Magento nu een mooi schoolvoorbeeld van. Hoe komt het dat we zolang moesten wachten? De koersverandering na de komst van eBay zou een reden kunnen zijn. Net als het feit dat Magento dit keer ‘uitgebreid onderzoek wil doen naar datgene waar de klant behoefte aan heeft’. Feit blijft dat Magento-klanten al lang uitkijken naar de 2.0-versie, waarvan de release date altijd vaag is gebleven.

Magento2 lancering in februari
Vanaf oktober konden mensen eindelijk een glimp opvangen van de nieuwe versie. Bijna elke week werden er nieuwe updates geplaatst in GitHub en vanaf december is daar ook een betaversie te vinden. Wat we kunnen verwachten van de nieuwe versie wordt daardoor steeds duidelijker. Het aanpassen van de lay-out wordt gebruiksvriendelijker en is geüpdatet met technieken als HTML5, CSS3 en jQuery. De grootste verandering zit hem waarschijnlijk in het wegblijven van ‘Mage’, de core-class waar extenties aan gelinkt zitten. Hoe makkelijk zullen extensies overstappen op Magento 2? Lang niet alle populaire extensies worden nog altijd net zo actief beheerd als de dag dat ze gelanceerd werden. Al werkt het team van Magento 2 aan een manier om dit te vergemakkelijken.

Klinkt op zich prima, maar hadden en hebben de klanten van Magento wel genoeg geduld (gehad) om te wachten? ‘Makkelijker extensies implementeren van de huidige Magento-versie’ is nou niet bepaald een verbetering. Een snellere core, makkelijkere frontend of betere mappenstructuur zullen huidige gebruikers ook niet direct een warm gevoel kunnen bieden. Magento is nog altijd een van de meest populaire en krachtige softwareoplossingen en binnen de vier jaar nadat Magento de komst van 2.0 had aangekondigd zijn er zeker updates uitgebracht. Toch heeft ook de concurrentie een mooie groei gemaakt en zijn daar nieuwe spelers opgestaan.  Ook Magento2 is inmiddels gebaseerd op code die toch ook al weer enkele jaren oud is. Is Magento 2 het wachten waard geweest en zou het uitblijven van een 2.0 werkelijk zoveel nadeel hebben?

Zelf zijn we – zoals gebruikelijk – sceptisch maar vooral benieuwd naar jullie mening!

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch