menu

Internetoplichters opgelet!

Politie in actie tegen internetoplichtersOnline marktplaatsen zijn geweldig voor koopjes, voor tweedehands artikelen of juist om zelf iets te verkopen. Helaas worden ze tot op heden ook gebruikt door internetoplichters maar dit zal niet lang meer duren! 

 

Elke maand verhandelen miljoenen mensen hun spullen (iPod, telefoons, spelcomputers) met andere particulieren. Dit doen ze onder meer via advertentiesites zoals Marktplaats. Meestal gebeurt dit naar volle tevredenheid van beide partijen. Helaas is er ook een kleine groep mensen die – net als in de echte wereld – misbruik maakt van het vertrouwen van anderen. Daarom hebben de Politie en het Openbaar Ministerie in samenwerking met Marktplaats het Meldpunt Internetoplichting opgericht. 

 
Sinds vandaag kun je bij het meldpunt Mijn Politiebureau aangifte doen van misbruik of strafbare feiten op online veilingwebsites en marktplaatsen.

 
Deze partijen vinden het belangrijk dat het vertrouwen in de handel via internet wordt beschermd, zodat mensen op een plezierige manier en in goed vertrouwen zaken met elkaar kunnen blijven doen. Het Meldpunt Internetoplichting maakt het voor de burger mogelijk om online laagdrempelig en eenvoudig melding en aangifte te doen van internetoplichting.
 
1999… ehh.. ik bedoel 2010!
Ik zie je denken. Aangifte doen van fraude. Dat mocht toch allang? Net als in de echte wereld….? In goed vertrouwen zaken blijven doen? Wat is dit voor grap van de auteur? Dit bericht kan een paar dingen betekenen: 
  1. Ik lees een oud bericht uit 1999. 
  2. Een geweldige PR stunt van marktplaats.nl
  3. Een eerste blijk dat de PVV regeert 
  4. De auteur van dit bericht solliciteert naar een baan bij geenstijl.nl

Ik weet zeker dat er iemand nog een goede nummer vijf weet te verzinnen maar eigenlijk is het geen van dat allen en is het gewoon waar. De twee alineas met uitleg komen letterlijk van de website van de politie en het meldpunt is werkelijk sinds vandaag actief. 

 
Beter laat dan nooit?
Nou, naar alle bescheidenheid…. Nee. Gisteren mocht je ook aangifte doen van fraude op welke marktplaats dan ook. Er werd alleen in de ruime meerderheid van de gevallen, niets met de melding gedaan.
 
Ik weet het ik klink nu behoorlijk cynisch slash sarcastisch en zit met dit berichtje eigenlijk een fantastisch initiatief te fucken, maar het kan toch niet werkelijk zo zijn dat de politie net gaat doen of ze vanaf vandaag fraude van Marktplaats.nl wél serieus nemen? 
 
Kom op zeg. Als ze al wat willen doen, doe het dan met mensen die ook echt wat willen betekenen voor de veiligheid van het internet. Doe het initiatief samen met de keurmerken, samen met Tros Radar, of samen met activisten, samen met Greenpeace van mijn part, maar begin geen PR stunt voor een commercieel bedrijf.
 
Het Openbaar Ministerie heeft eerder veroorzaakt dat een succesvol (los van de case die het toen betrof) meldpunt, Internetoplichting.nl vorig jaar de stekker eruit trok. Omdat het zelf niet (langer) aansprakelijk wenste te worden gesteld voor alles wat mensen op het forum plaatsten. Ik begrijp de case met de laarzenwinkel niet precies maar dat het Openbaar Ministerie er nu voor kiest om uitgerekend met alleen de concurrent (internetoplichting.nl was van 2dehands.nl) zelf probeert iets op te zetten moet wel zuur overkomen bij bepaalde mensen.
 
Volgens mij willen we ook helemaal niet lezen dat de politie samenwerkt of dat het doen van aangifte makkelijker wordt. Ik wil best naar het bureau om mijn verhaal te doen als dat zin heeft. Het is alleen zo dat tot op heden met internetfraude bij de politie meestal gewoon niets werd gedaan. Als ze nu eerst eens al die zaken oplossen en bij een tekort aan aangiften bedenken dat ze de drempel daarvan makkelijker kunnen maken, snap ik het. 
 
Maar nu niet. 
 
Vertel het me maar. Mis ik iets? Begrijp ik iets niet? Ben ik gewoon een cynische zak?

Tags

Reacties

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan