menu
lightspeed ecommerce

Internet Explorer 6 onder vuur

Al jaren maken webdesigners zich druk om Internet Explorer 6. Deze werkt met andere standaarden en er zijn stylesheet hacks nodig om in verschillende browsers hetzelfde te tonen. Grote partijen hebben aangegeven hiermee te stoppen.

Geschiedenis Internet Explorer 6
Internet Explorer 6, vanaf 2001 uitgegeven door Microsoft heeft lange tijd een enorm marktaandeel gehad omdat het standaard met Windows XP werd meegeleverd. Tussen 2001 en 2006 heeft het een marktaandeel gekend van 95% op zijn hoogtepunt. Door dit hoge marktaandeel zijn veel websites vrijwel exclusief voor Internet Explorer 6 gemaakt.

Met de komst van Mozilla Firefox is er beetje bij beetje marktaandeel weggezakt van Internet Explorer. Firefox was een van de eerste populaire browser die met tabbladeren kwam en werd op het internet geprezen door zijn veiligheid. Ook Internet Explorer 7 en recent de lancering van Internet Explorer 8 hebben gezorgd voor meer diversiteit in browsers en met de iPhone lijkt Safari marktaandeel te winnen. Door iTunes wordt Safari standaard ook op de computer geinstalleerd. Al deze browsers hebben hun eigen voordelen. Internet Explorer 6 wordt door webdesigners vaak als een doorn in het oog gezien. Het werkt niet goed met stylesheets, toont websites anders, blijkt regelmatig onveilig en is simpelweg een verourderde versie. Updaten naar Internet Explorer 8 wordt overal geadviseerd.

Toch blijft een groot gedeelte met de oude Internet Explorer 6 zitten. Soms omdat updaten ze niet nodig lijkt maar meestal omdat het om zakelijke computers gaat. Zonder administrator rechten is het niet mogelijk software op een computer te installeren. Wereldwijd maakt nog zo’n 20% van de internetters gebruik van Internet Explorer 6 en in onze statistieken gebruikt nog 12% deze browser.

Grote partijen stoppen met ondersteuning
Youtube en Digg.com hebben deze week aangegeven niet langer Internet Explorer 6 te ondersteunen. Ook al maakt nog 10% van de bezoekers van deze websites gebruik van Internet Explorer 6, toch is het niet meer te doen om websites goed te tonen. Door het niet juist tonen van CSS, niet ondersteunen van nieuwe technieken in CSS of het weigeren om te gaan met de programmeertaal AJAX is het niet te doen om de oude browser ook goed te ondersteunen. Naar verwachting zullen veel kleine websites nu snel volgen. Voor hen is het enorm tijdsbesparend om enkel de nieuwe standaarden te ondersteunen.

Wij zijn met ons weblog zijn eigenlijk ook al overgestapt. De link naar de nieuwsbrief zal niet goed werken, en er is te veel witruimte bovenaan de pagina. Acceptabel. Zo vinden wij. Wat problemen of mindere punten met Internet Explorer 6 die jij sinds kort of binnenkort zal accepteren? Nu het wereldwijd acceptabel is geworden deze niet langer officieel te ondersteunen?

Tags

Reacties

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan