Intellistore automatiseert orderpicking op klein oppervlak

Intellistore automatiseert orderpicking op klein oppervlak

Sinds juni bestaat er een Nederlandse uitdager van Autostore, Intellistore. Uniek aan het systeem is de buffer-unit, waarmee de picker-robot sneller het benodigde krat ophaalt. Begin oktober komt het kleinste model bij de eerste klant te staan.

Intellistore is onderdeel van de OBS Groep in Zoetermeer. Volgens eigenaar Oscar van Buijtene was Autostore al te lang de enige optie op de markt. Zo gebruiken de fulfilment-bedrijven Active Ants, PostNL en DSV het Autostore-systeem, waarmee het bedrijf snel groeit.

Startup met 125 specialisten

“Intellistore bestaat sinds juni dit jaar als zelfstandig bedrijf. Het is een startup, maar heeft al wel 125 specialisten binnen de groep die eraan werken”, vertelt van Buijtene. De startup begint klein en in de buurt, zodat problemen snel en makkelijk opgelost kunnen worden.

‘Kleinste model staat begin oktober bij de eerste klant.’

Begin oktober komt het kleinste model met 1.000 bins bij de eerste klant, de Houweling Groep in Bleiswijk, te staan. Het systeem vervangt daar de handmatige orderpicking van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en schoenen.

Buffer-unit

Naar eigen zeggen onderscheidt Intellistore zich van concurrenten met haar buffer-unit. “Wat bedrijven als knelpunt zien in concurrerende producten, is de 80/20 verhouding voor slow en fast movers. Daar hebben wij geen last van. Wij hoeven niet te graven en te replenishen met de bakken, maar kunnen snel en efficiënt de juiste bak naar voren halen dankzij de buffer-unit.”

Stel dat er drie bakken op de benodigde bak voor een order staan, dan beweegt de buffer-unit zich naar het betreffende kanaal. Een mechanisme duwt de kratten omhoog en de buffer-robot tilt de drie bakken op. Hierna kan de picker-robot snel bij de vierde bak komen.

’20 tot 30% hogere capaciteit’

Dankzij een pick-to-light ziet de orderpicker snel welk artikel uit de bak nodig is, waarna het krat weer terug het systeem in gaat. Naar eigen zeggen heeft het systeem een 20 tot 30 procent hogere capaciteit op basis van eenzelfde aantal robots ten opzichte van andere systemen.

Ruimte op de markt

Intellistore richt zich op grote en kleine bedrijven. “Er is wel degelijk ruimte op de markt voor Intellistore. De prognose is dat de ecommercemarkt nog steeds blijft groeien, daarin is behoefte aan automatisering. Zeker nu er weinig personeel beschikbaar is”, vertelt Wouter Loomans, commercieel directeur van Intellistore.

‘Over 5 jaar hoop ik dat we 10 tot 20 projecten per jaar verkopen.’

Het bedrijf hoopt dit jaar nog zo’n 5.000 tot 10.000 bakken te plaatsen bij twee projecten. “Als we ondertussen partnerschappen aangaan met system integrators gaat het spinwiel draaien. Over 5 jaar hoop ik dat we 10 à 20 projecten per jaar verkopen.”

Pleuni

Pleuni

Pleuni werkt sinds 2019 bij Zietuwel, waar ze nieuwsberichten schrijft voor Ecommerce News en Ecommerce News Europe.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten