Inspirerende TED-video’s voor webwinkeliers

TED is een jaarlijkse bijeenkomst waarbij sprekers uit de technologie-, entertainment- en designwereld inspirerende praatjes houden. Deze ´TED-talks’ worden opgenomen en zijn voor iedereen, vaak met ondertiteling in tientallen talen, online te bekijken. Tussen de honderden video’s zitten er ook een aantal die jou misschien wel gaan inspireren!

TED begon als eenmalig iets in 1984. Vanaf 1990 wordt het ieder jaar gehouden in Californië. Sinds 2009 is het ook toegestaan om, na het aanvragen van een licentie, een lokale versie van TED te houden, die ook wel TEDx wordt genoemd. Sinds dat jaar zijn er in ons land dan ook enkele bijeenkomsten gehouden, waaronder in Amsterdam, Rotterdam, Maastricht en Utrecht.

Shopify verzamelde twaalf video’s die wellicht handig kunnen zijn voor jou als ondernemer c.q. webwinkelier. En wij nemen dat overzicht dankbaar over!

Rory Sutherland: Life Lessons from an Ad Man

Een praatje over reclame. Want ‘reclame vergroot de waarde van producten niet door die producten te veranderen, maar door onze beléving ervan te wijzigen’. Volgens reclameman Rory Sutherland kan een verandering in die waargenomen waarde evenveel voldoening opleveren als datgene dat we de echte waarde noemen. Hij geeft een aantal fascinerende voorbeelden waardoor je zeker anders naar producten en problemen gaat kijken!

Simon Sinek: How Great Leaders Inspire Action

Dit filmpje is de zeven-na-meest bekeken video op TED.com. En terecht, want het achttien minuten durende praatje van Simon Sinek is dan ook erg interessant. Volgens hem kom je tot inspirerend leiderschap door te beginnen met een ‘gouden cirkel’ en de vraag ‘Waarom?’. “Mensen kopen niet wat je doet, ze kopen waarom je het doet”, aldus Sinek.

Dan Ariely: Are we in Control of our own Decisions?

Dan Ariely houdt zich bezig met het menselijk gedrag en het valt hem op dat de beslissingen die wij maken niet alleen onontkomelijk zijn, maar ook nog eens extreem voorspelbaar. In het artikel over hoe je een goede prijs kunt bepalen schreven we al over deze hoogleraar gedragseconomie en net zozeer als dat dat artikel het lezen waard is, is bovenstaand filmpje het kijken waard! Want als mensen – en dus ook je klanten – bij het maken van beslissingen niet zo rationeel zijn als ze denken, dan kun je daar natuurlijk handig op inspringen met je webwinkel en bijvoorbeeld de prijzen en kortingen die je aanbiedt.

Seth Godin: How to get your Ideas to Spread

Voor iedereen die zich ook maar een beetje heeft verdiept in online marketing, is Seth Godin natuurlijk geen onbekende. In deze TED-talk legt hij uit waarom, als het om de aandacht van de consument gaat, slechte of bizarre ideeën meer succesvol zijn dan saaie ideeën.

Malcolm Gladwell: Choice, Happiness, and Spaghetti Sauce

Wat begint als de zoektocht naar de perfecte spaghettisaus (die niet blijkt te bestaan, er blijken wel meerdere perfecte spaghettisauzen te bestaan!), eindigt uiteindelijk in een groter punt over de aard van keuze en geluk, in deze inspirerende TED-talk van Malcolm Gladwell. Want wat blijkt? Mensen (lees: consumenten) weten niet wat ze willen.

Tim Harford: Trial, Error, and the God Complex

Volgens economische auteur Tim Harford zijn veel succesvolle systemen gebouwd door ‘trial and error’, oftewel door te experimenteren met vallen en opstaan. Unilever was op zoek naar de perfecte schenktuit van een fles wasmiddel. De beste engineers konden ‘m niet ontwerpen en dus probeerde Unilever het met trial and error. Na tig keer proberen ontdekten ze uiteindelijk de perfecte tuit, zonder te weten waarom die zo perfect is. Als webwinkelier komt zoiets, het telkens blijven proberen totdat je de perfecte toepassing hebt gevonden, je misschien wel bekend voor.

Steven Johnson: Where Good Ideas Come From

Ook zo op zoek naar een goed idee? Dan is dit filmpje van Steven Johnson wel wat voor jou. Hij laat ons inzien dat ideeën vaak niet ontstaan na een bijzonder Eureka!-moment. Nee, eigenlijk is een idee een netwerk op het meest elementaire niveau. En we moeten dat netwerk aan de praat zien te krijgen. Als voorbeeld geeft Johnson het verhaal van een bedrijf dat wel een couveuse in Afrika wilde lanceren, maar er al snel achterkwam dat het problemen zou opleveren mocht het apparaat een keer kapot gaan. De mensen daar hadden namelijk niet de juiste kennis in huis. Wél wisten ze hoe ze een Toyota konden repareren. En dus besloot het bedrijf een couveuse te maken van auto-onderdelen. Simpel, maar je moet er maar opkomen…

Cameron Herold: Let’s Raise Kids to be Entrepreneurs

Cameron Herold begint zijn TED-praatje gelijk al goed door te zeggen: “Ik durf te wedden dat ik de domste ben in deze zaal”. Zijn verhaal gaat erover dat als iemand ergens slecht in is, bijvoorbeeld Frans, maar tegelijkertijd ergens goed in is, bijvoorbeeld in spreken en toespraken houden, leraren en ouders vooral geneigd zijn om te focussen op het slechte en er alles aan doen om die discipline bij te spijkeren. In plaats van juist te focussen op wat het kind leuk vindt en goed kan. Er moet vaker tegen een kind worden gezegd ‘word ondernemer’ in plaats van ‘word advocaat’. Want ondernemers zijn juist degenen met goede ideeën en oplossingen.

Dan Cobley: What Physics Taught Me About Marketing

Je zou denken dat marketing en natuurkunde niet veel met elkaar gemeen hebben, maar schijn bedriegt! En dat bewijst Dan Cobley in deze video, waarin hij de twee samenbrengt met behulp van onder andere de tweede wet van NewTon en het onzekerheidsprincipe van Heisenberg. De marketingdirecteur van Google geeft bijvoorbeeld de reden waarom grote bedrijven als Unilever en P&G hun merken apart houden en niet één gigantisch moedermerk hebben. Na het zien van dit filmpje zul je toch moeten toegeven dat marketing en natuurkunde bést wat met elkaar gemeen hebben!

Jason Fried: Why Work Doesn’t Happen at Work

Hmm, werken lukt niet op het werk. Klinkt dat bekend? Dan moet je zeker weten dit filmpje bekijken, want Jason Fried geeft je drie suggesties waarmee het werk op het werk wel zou moeten werken.

Daniel Pink: The Puzzle of Motivation

Ooit was hij de speechschrijver van Al Gorde, maar nu is Dan Pink beroepenanalist. In de video heeft hij het over motivatie. Volgens hem zijn, in tegenstelling tot wat veel managers denken, traditionele beloningen niet altijd zo effectief als we wellicht denken. “Als je wil dat mensen beter presteren, beloon je ze. Zo werkt dat in het bedrijfsleven. Maar dat gebeurt [hier] niet. Je hebt een beloningsprikkel ontworpen om het denken aan te scherpen en de creativiteit te versnellen. En je bereikt het omgekeerde effect. Het stompt het denken af en blokkeert de creativiteit.” Iets om over na te denken als je met personeel werkt?

Richard St. John: 8 Secrets of Success

Waarom zijn mensen eigenlijk succesvol? Het is niet omdat ze slim zijn of omdat ze gewoon geluk hebben, claimt analist Richard St. John. Enkele sleutels tot succes volgens de vijfhonderd mensen die hij in zeven jaar heeft geïnterviewd: passie, plezier en focus.

Ontvang meer artikelen zoals deze via e-mail

Gerelateerde berichten