lightspeed ecommerce

‘Ik ben op zoek naar Nederlandse namen’

Wij interviewen met regelmaat webwinkeliers en ecommerce specialisten. Deze keer interviewen wij schrijver Brent Knowles. Hij viel ons op omdat hij een van zijn korte verhalen gratis aanbood op Amazon. We klommen in de pen en mailde met de voormalige game designer van Bioware, die nu actief is als consultant bij de sociale aandelenmarkt Empire Avenue.

Wanneer kwam je op het idee om een van je korte verhalen gratis aan te bieden op Amazon?

Ik zag dat andere schrijvers heruitgaven van hun eerder gepubliceerde verhalen online plaatsten, dus toen  probeerde ik het ook maar een keer. Als schrijver wil ik dat mensen lezen wat ik schrijf en Amazon (en andere diensten zoals Smashwords) bieden me de mogelijkheid om mijn bereik en zichtbaarheid te vergroten.

Hoe veel ebooks heb je verkocht of zijn tot nu gedownload?

Mijn gratis verhaal ‘The Prophet’ is enkele duizenden keren gedownload via Amazon. Ik verkoop lang niet zo veel van de verhalen waar ik geld voor vraag. Net zo als al mijn momenteel online aanwezige verhalen is ‘The Prophet’ een heruitgave. Het is tevens het eerste verhaal van mijn Wanderer-reeks. Het laatste verhaal in de serie, ‘The End of the Road’ is tevens online beschikbaar. Ik hoop dat als het verhaal je bevalt je het tweede verhaal koopt, iets wat al veel lezers hebben gedaan. Ik ga in de toekomst bezig met een roman die de ruimte tussen de twee verhalen verbindt, want ik heb veel positieve feedback gekregen op deze verhalen.

Is het gewoon een vriendelijk gebaar richting je (potentiële) fans of probeer je meer aandacht te genereren met deze gratis aanbieding?

Ik wil lezers… Ik wil dat mensen mijn werk vinden en dat ze het interessant genoeg vinden om er meer van te willen lezen.

Wat zijn jouw gedachtes over het concept ‘jij bepaalt wat je betaalt’, dat sommige websites hanteren. In dit geval betaalt de lezer wat hij denkt dat het verhaal waard is of wat hij op dit moment kan spenderen.

Ja, ik denk dat zoiets wel kan werken, maar ik denk eveneens dat het de gebruikerservaring bemoeilijkt. De meeste lezers zullen waarschijnlijk datgene betalen dat als standaardprijs staat aangegeven. Als dat nul dollar is, verwacht ik dat zij ook dat zullen betalen.

En wat denk je van het ‘pay with a tweet’-concept, waarbij mensen iets gratis kunnen krijgen als ze het benoemen op Twitter?

Dat is ook erg cool en het zou een fantastische promotie kunnen zijn voor schrijvers.

Ben je altijd bezig met nadenken over meer (winstgevende) verdienmodellen die je kan gebruiken om je naamsbekendheid te vergroten?

Niet echt, niet op dit moment. Ik heb meer succes nodig, in termen van verkopen aan tijdschriften en roman-deals, voordat ik intensief ga nadenken over het opbouwen van een sterk verdienmodel. Op dit moment ben ik aan het experimenten, kijken wat werkt, wat niet werkt en wat te veel tijd inneemt van het schrijven.

Welke tips kan je geven aan jonge, ambitieuze schrijvers die niet in staat zijn om lucratieve deals te sluiten met grote uitgeverijen?

Ik weet niet goed of ik tips kan geven, aangezien ik zelf nog een ambitieuze (niet meer zo jonge) schrijver ben die geen deal met een grote uitgeverij heeft gesloten. Ik denk dat ik zou waarschuwen voor het zelf publiceren van origineel werk, iets wat ik tot nu toe nog niet heb gedaan. Ik heb alleen werk gepubliceerd dat eerder is verschenen in gevestigde tijdschriften en bloemlezingen. Er is een geloof dat iedereen zelf kan gaan uitgeven en er superrijk door kan worden, maar ik denk dat daar meer voor nodig is. Dat is dan ook waarom ik dit soort experimenten doe en bezig blijf met schrijven, schrijven en schrijven om een betere schrijver te kunnen worden.

Hoe denk je over  J.K. Rowling, die haar ebooks van Harry Potter alleen nog maar via haar eigen site verkoopt en niet langer in andere webwinkels?

Voor grote, gevestigde auteurs wordt dit volgens mij het model voor de toekomst. Als zij de distributie onder controle hebben, zullen ze meer geld verdienen en hebben ze een sterkere en meer directe band met hun publiek. De uitgeverijwereld verandert en het is een erg spannende tijd om schrijver te zijn.

Waarom zouden onze Nederlandse lezers jouw gratis verhaal ‘The Prophet’ moeten ‘kopen’?

Goede vraag! Om min of meer eerlijk te zijn, ben ik wanhopig op zoek naar Nederlandse namen, want hoe meer Nederlandse lezers mijn werk lezen en reviews of fanbrieven erover schrijven, hoe groter de kans is dat in de toekomst hun naam voorkomt in een van mijn verhalen of romans.

‘The Prophet’ kun je gratis downloaden via Amazon en meer over Brent Knowles lees je op zijn eigen site. Brent, thanks for answering our questions!

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch

Gerelateerde berichten