lightspeed ecommerce

iDeal aanvragen

Wil je iDeal aanvragen voor jouw website of webshop? Dan dient deze wel aan enkele voorwaarden te voldoen en een keuze te maken voor een aanbieder (PSP).

iDeal aanvragenTegenwoordig kun je talloze betaalmethoden aanbieden, waaronder acceptgiro, PayPal, creditcard en iDeal. Deze laatste is de meest gebruikte online betaalmethode in Nederland. Meer dan de helft van de online aankopen worden via iDeal betaald. Het is dus belangrijk om deze betaalmethode aan te bieden.

iDeal de populairste betaalmethode in Nederland

Een Nederlandse webshop doet er goed aan om tenminste te beginnen met iDeal. Deze is het meest bekend onder Nederlandse consumenten en wordt ook het meest gebruikt. iDeal onderscheidt zich door snelle, gegarandeerde betalingen met relatief lage transactiekosten.

Sinds haar oprichting in 2005 door Currence, een collectief van Nederlandse banken, is de aanbieder jaarlijks gegroeid. In 2017 maakte iDeal de grootste sprong sinds haar beginjaren, met ruim 378 miljoen iDeal-betalingen voor in totaal 33 miljard euro. Dat is een stijging van ruim 33 procent, hoger dan de vijf jaren daarvoor.

iDeal geniet dus vertrouwen door haar gevestigde naam, maar ook omdat klanten betalen in de vertrouwde internetbankieromgeving van hun eigen bank. Zodra de klant betaalt, wordt het bedrag direct van de consumentenrekening afgeschreven. Dit geeft jou als webwinkelier een betaalzekerheid, je ontvangt meteen de betaalbevestiging. Het nadeel is dat de consument meestal vooraf betaalt en geen aankoopbescherming heeft. Daarom wordt iDeal steeds vaker gebruikt om achteraf te betalen via een betaallink, die de klant per email krijgt na het plaatsen van een bestelling.

iDeal geniet vertrouwen door haar gevestigde naam.

Klanten laten betalen via iDeal?

Als je klanten nu los factureert kun je kijken of jouw facturatiesoftware al iDeal ondersteunt. Dit gebeurt steeds vaker. Ook in veel webwinkelsoftware zit iDeal vaak al als betaalmethode geïntegreerd. Is dit bij jou nog niet het geval? Dan kun je online ook iDeal als betaalmethode aanvragen.

Waar kun je iDeal aanvragen?

Als je de betaalmethode wilt aanbieden moet je iDeal aanvragen bij een iDeal-contractpartij. Deze partijen bieden naast iDeal vaak ook verschillende andere betaalmogelijkheden aan en zorgen vaak voor de plugins zodat je het makkelijk kunt integreren in je website. Soms is een losse kassa niet eens nodig. Deze partijen worden ook wel Payment Service Provider genoemd.

Kosten van iDeal

Omdat je zelf geen iDeal kunt aanbieden maar klant moet worden bij een PSP, zijn de kosten afhankelijk van wat deze PSP’s rekenen. Bij de meesten betaal je een vast bedrag en daarnaast een klein tarief per transactie. Al zijn er ook aanbieders die alleen transactiekosten rekenen, zoals Mollie.

Soorten en verschillen betaalproviders

Het grote voordeel van een PSP is dat je verschillende betaalwijzen in één kassa kunt aanbieden. Dit maakt je minder kwetsbaar als winkelier: als één methode een storing heeft, hoef je geen omzet mis te lopen. Daarnaast vinden klanten het fijn om te kunnen kiezen uit een aantal betaalopties.

Er zijn twee soorten PSP’s: een collecterende of een distribuerende provider. Een collecterende aanbieder biedt het totaalpakket: zowel de gewenste betaalwijzen als technische ondersteuning, transactieverwerking en het nodige papierwerk neemt ze uit handen.

Een distribuerende PSP levert alleen de technische koppeling van de online kassa met je webwinkel. Jij gaat zelf over de betaalmethoden en moet dus ook zelf contracten afsluiten met de bank of andere aanbieders. Dit geeft je dus meer controle, maar ook meer werk.

Een betaalprovider kiezen

Webwinkels kunnen tal van betaalmethoden aanbieden.
Webwinkels bieden naast iDeal vaak ook veel andere betaalmethoden.

Er zijn veel aanbieders om uit te kiezen, waaronder Buckaroo, Mollie en MultiSafepay. Elke partij is onderhevig aan strenge controle van De Nederlandsche Bank en dus degelijk en veilig. Waar ze van elkaar verschillen, is het aanbod van betaalmethoden.

Niet elke partner van iDeal ondersteunt bijvoorbeeld ook iDeal QR-codes, die je op papieren facturen, in etalages of in je webshop kunt gebruiken. Zeker voor een jongere doelgroep die steeds meer aankopen via smartphone doet, wil je dit wel kunnen aanbieden. Daarnaast worden op de meeste plekken waar je online kunt betalen naast iDeal ook andere online betaalmethoden aangeboden. Niet zo gek, deze moet namelijk zoveel mogelijk aansluiten op de betaalbehoefte van je (potentiële) klanten. Door de juiste combinatie van betaalmethoden te bieden, kun je je conversie aanzienlijk verhogen.

Bedien je in je webwinkel ook buitenlandse klanten? Dan heb je naast het Nederlandse iDeal ook lokale buitenlandse betaalmethoden nodig. Houd tenslotte rekening met technische aspecten, zoals een koppeling met je webwinkelsoftware, afrekenen via verschillende apparaten en de gang van zaken bij een storing. Lees hier meer over de keuze voor een betaalprovider.