Honderden pakketpunten gaan dicht

Honderden pakketpunten gaan dicht

Vanaf aanstaande maandag gaan honderden winkels met een pakketpunt de deuren sluiten. Het gaat hierbij om de winkels van Bruna, Ako en The Read Shop, alle eigendom van Audax. Ook Primera sluit de meeste van haar winkels.

Audag zegt dat het niet aan de klanten is uit te leggen dat ze wel een bestelling mogen ophalen of een pakket versturen, en dat ook postzegels kopen nog mag, maar dat ze verder niets anders uit de winkel mogen kopen. Dit leidt volgens Audax tot onvrede bij de klant.

Pakketpunten sluiten deuren

Eerder deze week werd bekend dat het grootste deel van de pakketpunten in winkels zou openblijven, maar al snel werd duidelijk dat dit voor de retailer in kwestie geen vetpot is. Zo zei Eric Herni, eigenaar van The Read Shop in Almere Haven: “De opbrengst van de pakketten zelf is centenwerken, niet eens genoeg om de stroom te betalen.”

De opbrengst van pakketten is niet eens genoeg om de stroom te betalen.

DHL en PostNL boden vergoeding

Door de pakketbezorgers werd nog geprobeerd om de afhaalpunten zo lang mogelijk open te houden. Zo bood DHL 60 euro per dag om minimaal drie uur open te blijven. Het bedrijf ging er toen vanuit dat in niet-essentiële winkels meer dan de helft zou openblijven. De pakketpunten in supermarkten blijven uiteraard ook nog open. Ook PostNL gaf haar pakketpunten sinds deze week een extra vergoeding om open te blijven. De winkels zeggen nu dat dit onvoldoende is om de zaak open te kunnen houden.

Vanaf aanstaande maandag gaan de meeste van de 520 Primera-winkels sluiten. Ook de winkels van Audax zullen sluiten, hierbij gaat het om ‘honderden zaken’. Daarnaast kunnen nog eens honderden franchisenemers besluiten of ze dit ook doen. Volgens Audax is in ieder geval een groot deel dat van plan.

Eerder deze week stelde Marcel Landeweerd van WebwinkelKeur voor om de piektoeslag die PostNL invoerde juist te gebruiken om de getroffen pakketpunten tegemoet te komen.

Gerelateerde berichten