Hogeschool wil gedetineerden fulfilment webshops laten doen

Hogeschool wil gedetineerden fulfilment webshops laten doen

Hogeschool Odisee wil bestellingen van Belgische webshops laten afhandelen door mensen die momenteel in een gevangenis verblijven. Het doel is om mensen voor wie hun gevangenisstraf er bijna op zit beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt.

De hogeschool is hiervoor een project gestart dat de alleszeggende naam ‘E-commerce in gevangenissen’ draagt en dat afgelopen donderdag werd gepresenteerd in de centrale gevangenis van Leuven. Met het project willen ze gevangenen helpen beter de stap naar de arbeidsmarkt te maken wanneer ze vrij komen. Nu is het vaak nog zo dat ex-gedetineerden veel moeite hebben om werk te vinden.

Nagaan hoe gevangenisarbeid het welzijn kan bevorderen

En daarom willen onderzoekers van de hogeschool de e-fulfilment introduceren binnen de gevangenismuren. “We willen gedetineerden een logistieke opleiding bieden en hen daarna tewerkstellen in de ecommerce binnen gevangenis”, zo zegt Liesbeth Naessens, aldus HRmagazine.  “Zo willen we nagaan hoe gevangenisarbeid het welzijn kan bevorderen zowel tijdens als na de detentie.”

Het project wordt met tweehonderdduizend euro gefinancierd door Odisee en is ontwikkeld in samenwerking met Cellmade, de dienst van onder meer de FOD Justitie die helpt met het tewerkstellen en opleiden van gedetineerden in België.

Verschillende mogelijkheden

De bedoeling is dat het project in een volgend stadium wordt voorgezet door externe bedrijven erbij te betrekken. Dit kunnen bedrijven zijn die de externe logistiek doen of die juist de e-fulfilmentdiensten willen afnemen, zoals webshops. Volgens onderzoeker Wouter Verheyen is nog een andere optie om producten van Cellmade online te verkopen via dit kanaal. “En er liggen ook mogelijkheden in groene stadslogistiek. De ligging van gevangenissen aan de rand van steden is daarvoor ideaal.”

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten