menu
lightspeed ecommerce

Hoe ziet Google je website-netwerk?

Hoe ziet Google je website-netwerk?Heb je een website gevonden en ben je benieuwd of de eigenaar meer domeinen in zijn bezit heeft? Google weet dat wel. En dankzij een ex-Googler die recent een nieuwe tool heeft gelanceerd, kun jij er (binnenkort) ook in enkele seconden achter komen.

Als je actief bent op het internet is de kans groot dat je meer dan een website bezit. Soms link je deze aan of naar elkaar, maar in sommige gevallen ben je wat minder open over de relaties tussen jouw websites. Denk echter niet dat je hiermee Google om de tuin kunt leiden. Die weet precies wat jij op het internet doet. Niet alleen door het analyseren van jouw linkprofiel, je Whois-informatie of andere overduidelijk te herleiden informatie, maar ook eventuele affiliate ID’s of je programmeercodes maken het makkelijk voor systemen om verbanden te leggen tussen je verschillende websites.

Tot nu toe was deze informatie alleen bekend bij organisaties als Google. Je kunt handmatig ook een poging doen, maar dan ben je meestal wel een flinke tijd bezig. Er zijn wat bedrijven die voor juristen Whois-informatie achterhalen maar zoiets is nou net het makkelijkste te verbergen. Met een nieuwe dienst van Netcomber worden flink wat meer factoren meegenomen. De dienst kost een paar tientjes per maand, maar dan kun je onbeperkt zoeken naar verbanden tussen websites.

Hoeveel webwinkels heeft die aanbieder?
Helaas is de dienst in Nederland nog niet volledig. Wij waren bijvoorbeeld benieuwd hoeveel webwinkels aanbieders als Luondo, of Mijnwebwinkel.nl nou werkelijk op het internet hebben staan. We hebben veel feedback gekregen toen wij aangaven dat we nogal sceptisch waren over de groeicijfers van Luondo. Die aanbieder is en doet het fantastisch, maar toen ze in minder dan een jaar al tienduizend webshops claimden relativeerden wij dat. Vervolgens kregen wij de vraag waarom wij dan niet hetzelfde schreven over Mijnwebwinkel.nl. Die communiceert een aantal dat nog eens tweeënhalf keer zo groot is. Maar die aanbieder is flink wat jaren ouder en heeft al die jaren een flink aantal topnoteringen in Google.

Het is voor ons niet na te gaan, maar in onze beleving zal die tweede, mede doordat ze gestart zijn in een periode toen de concurrentie nog niet zo heftig was, minder ver naast de waarheid zitten. Maar niet getreurd. Het moet voor dit systeem niet zo moeilijk zijn om overeenkomsten in programmeercodes te ontdekken. In veel gevallen noemen de aanbieders zelfs de webwinkelsoftware met link onderaan de pagina, of in de author-metatags van de website zelf. Met een dienst als Netcomber is het een kwestie van tijd voor wij het antwoord in enkele seconden kunnen achterhalen!

Nog niet alle Nederlandse websites geïndexeerd
Helaas is de database met Nederlandse websites dus nog verre van volledig, en moeten we voor bovenstaande zoektocht nog heel even geduld hebben. De dienst lijkt meer populaire sites sneller te vinden.  Wil je weten hoeveel webwinkels Coolblue.nl of Fonq.nl hebben? Een mailtje als ze weer eens een nieuwe webshop lanceren? Of gewoon eens een eerste indicatie zien hoe Google websites aan elkaar zou kunnen linken? Probeer dan Netcomber zelf eens uit!

Wij hebben in ieder geval een abonnementje afgesloten. En mocht jij met je wonderbaarlijk goede reputatie naast je webwinkel dus ook wat erotische sites bezitten, een paar spamsites in de lucht houden, of wat andere discutabele filmpjes, foto’s of teksten op het internet hebben gepubliceerd, sta er dan vooral niet vreemd van te kijken als wij daar binnenkort een mooi verslagje van doen. We weten ze nu te vinden, dus je bent gewaarschuwd!

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch