Hoe Google snelheid beloont op SEO-gebied

Hoe Google snelheid beloont op SEO-gebiedGoogle maakte drie jaar geleden bekend meer aandacht te schenken aan de rol die snelheid heeft in hun zoekmachine-algoritme. Toch zijn veel webwinkeliers nog steeds niet hard genoeg bezig om snelheid een essentieel onderdeel te maken van hun zoekmachine-optimaliseringen. En dat is jammer, want een snelle webwinkel is enorm belangrijk voor hoe jij scoort in de zoekmachines.

De laadtijd van je webwinkel verbeteren is niet voor iedereen weggelegd. En daar valt ook wel wat voor te zeggen, want het kan een best tijdrovend klusje zijn. Je moet soms diep in de materie duiken, veel testen, benchmarken, evalueren, uitproberen, navragen, onderzoeken…  En dan vraag je je toch af, isdat het wel waard? Bij een snellere website denk je aan minder serverbelasting misschien. Of een hogere conversie. Zo bleek uit een recente analyse van Amazon dat één seconde vertraging op jaarbasis een verlies van 1,6 miljard dollar(!) kan betekenen voor dit ecommerce-bedrijf. Maar ja, wie kan zich nu echt vergelijken met Amazon?

Trage site leidt tot moeilijk terug te krijgen afhakers
Toch zijn de uitkomsten van dat onderzoek wel degelijk relevant voor kleine webwinkeliers. Het door softwarebedrijf Borland uitgevoerde onderzoek liet bijvoorbeeld een duidelijk verband zien tussen conversie-genererend verkeer en stijgingen in website-responstijden. Een vertraging van één seconde staat gelijk aan 11% minder pageviews, een daling van 16% op het gebied van klanttevredenheid en een verlies van 7% aan conversies. Meer dan een derde van de online shoppers verlaat een webwinkel of app als het langer dan tien seconden duurt om te laden.

In het geval van mobiele websites zou zelfs driekwart van de gebruikers afhaken als een pagina langer dan vijf seconden erover doet om te laden, aldus dit onderzoek. En als bezoekers eenmaal afhaken, is het lastig om ze weer terug te krijgen. Bijna negen op de tien online consumenten zijn minder snel geneigd om terug te keren naar een site waar ze slechte ervaringen mee hebben.

Meer pageviews, hogere conversie, lagere (server/hosting)kosten en meer klanttevredenheid. Er waren eigenlijk altijd al genoeg redenen dus, om snel ladende pagina’s te willen, maar dat wordt nog belangrijker nu ook Google er steeds meer waarde aan hecht.

SEO wordt… SEO
Met de Panda- en Penguin-updates van Google moeten marketeers, seo-specialisten maar ook webwinkeliers en andere website-beheerders zich weer meer focussen op de echte bezoeker, en dus niet langer op de zoekmachine-robots. Als je vandaag de dag bezig bent met SEO, moet je doorhebben hoe zoekmachines je site-content crawlen, indexeren en waarderen, maar ook hoe gebruikers zich gedragen als ze op zoek naar een site of jouw site een bezoekje brengen, want daar hecht Google ook steeds meer waarde aan.

Snel is goed voor SEO
Bij dit alles moet de snelheid van je website niet genegeerd worden. Google zou juist steeds vaker data van bezoekersgedrag meenemen in het ranken van pagina’s. Als bezoekers langer op je website blijven, en meer pagina’s bekijken, zou dit positief kunnen werken op jouw Google posities. En ook al lijkt op het eerste gezicht een tragere site te zorgen voor een langer bezoek, onderzoeken tonen aan dat snellere sites langer bezoekers weten vast te houden.

Een snelle website is niet alleen goed voor het verbeteren van de gebruikerservaring, maar ook voor de SEO-resultaten. Langzaam ladende webpagina’s zorgen immers voor een lage betrokkenheid van gebruikers. De bounce-ratio is hoog en de gemiddelde tijd die men spendeert op een pagina ligt lager dan elders.

Snellere website leidt tot meer geïndexeerde pagina’s
Op seomoz.org is een discussie ontstaan over de snelheid van een website, en het aantal pagina’s dat Google indexeert. De conclusie daar is dat snel ladende webpagina’s een goede invloed hebben op het indexeren, omdat de Googlebot zijn tijd nu meer efficiënt besteedt. Elke website krijgt een zogeheten ‘crawl budget’ (gebaseerd op diverse factoren zoals autoriteit en betrouwbaarheid), wat inhoudt dat als die bot sneller pagina’s kan downloaden en crawlen hij uiteindelijk dus ook méér pagina’s kan crawlen.

En voor de wat grotere webwinkels is een goede indexeerbaarheid de sleutel tot succes in Googles organische zoekresultaten. Webwinkels met honderden of duizenden producten hebben vaak nóg meer (dubbele) pagina’s die strijden om zichtbaarheid voor al die producten.  Het is dus van belang om ervoor te zorgen dat het aantal pagina’s dat de Googlebot kan crawlen wanneer hij je site bezoekt omhoog gaat, terwijl tegelijkertijd de omvang van elke door de Googlebot gedownloade en bezochte webpagina naar beneden moet. Als pagina’s sneller laden, kan Googlebot per bezoek meer pagina’s crawlen en hopelijk ook indexeren.

Dat komt jouw website ten goede. Immers, als je meer webpagina’s in Google krijgt heb je meer kans om je bezoekersverkeer te laten toenemen. Meer geïndexeerde pagina’s betekent ook meer trefwoorden die rank-potentie hebben. Al met al is het dus van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je een snel ladende webwinkel hebt. Van een verbeterde laadtijd voor de meest bezochte pagina’s (homepage, categoriepagina, productpagina’s) kan je hele webwinkel profiteren!


(Bron afbeelding: seomoz.org)

Gerelateerde berichten