Hoe deze webwinkels aan hun naam kwamen

Heb je je ooit afgevraagd waarom bol.com bol.com heet? Komt het door dat dikke blauwe mannetje of is hij juist een gevolg van de naam? Wij gingen op onderzoek uit en ontdekten hoe webwinkels als Wehkamp, eBay en Amazon aan hun naam zijn gekomen.

Bol.com
Helaas, de naam heeft niks te maken met het Nederlandse synoniem voor iets dat bolvormig is. ‘Bol’ is een afkorting. En wel voor ‘Bertelsmann On-Line. Bol.com was namelijk onderdeel van Bertelsmann AG, een groot Duits mediabedrijf, dat in 1835 werd opgericht door Carl Bertelsmann.

Overigens vragen we ons af hoeveel bol.com nog herinnerd wil worden aan Bertelsmann AG. In 1998 vertelde toenmalig topman Thomas Middelhoff dat het bedrijf in de Tweede Wereldoorlog een verzetsuitgeverij was. Na onderzoek bleek echter dat Bertelsmann AG voor en tijdens de oorlog niet alleen de belangrijkste uitgeverij voor de NSDAP was, het was toentertijd ook de meest verdienende uitgeverij, mede door joden die als slavenarbeiders werden ingezet. Eigenaar Heinrich Mohn was SS-lid, net als zijn zoon Reinhard die na de oorlog het bedrijf zou leiden.

In 2002 verkocht Bertelsmann bol.com als gevolg van een strategiewijziging, waarna het in 2009 in beheer kwam van de Nederlandse investeringsmaatschappij Cyrte Investments. Het hoofdkantoor staat in Utrecht en het distributiecentrum bevindt zich in Waalwijk. Een van origine Duits bedrijf dus met een inmiddels heel erg Nederlands tintje.

Ebay
eBay begon ooit onder de veelzeggende naam Auctionweb. Een van de eerste dingen die verkocht werd was een kapotte laserpen. De kleine marktplaats stond op de server van oprichter Pierre Omidyar, maar nam al snel zijn gehele domeinnaam, www.ebay.com als zodanig over. En bij de naam ‘ebay’ denk je wellicht aan een variatie op ‘electronic buying’ of dat het zo heet omdat het misschien dienst wilde doen als een soort elektronische baai (e-bay)? Maar nee, Ebay is een afkorting van Echo Bay, het adviesbureau waar Omidyar destijds voor werkte. De Iraans-Amerikaanse computerprogrammeur had geprobeerd om Echobay.com te registreren, maar die was al ingenomen door goudwinningsbedrijf Echo Bay Mines. En dus week hij uit naar zijn tweede keuze: eBay.com. Eigenlijk best saai, hè?

Wehkamp
Wehkamp heeft zelfs een nog veel saaier achtergrondverhaal. Het Nederlandse postorderbedrijf is namelijk vernoemd naar zijn oprichter, Herman Wehkamp uit Slagharen. Overigens begon het bedrijf in 1952 onder de naam Wehkamp’s Fabriekskantoor. En wat oorspronkelijk matrassen en bedtextiel verkocht via advertenties in radiobodes en vrouwenbladen (zó 1.0), groeide uiteindelijk uit tot een van de grootste webwinkels van ons land. Waarschijnlijk niet iets wat ze hadden verwacht toen ze al in 1995 hun website lanceerden en vier jaar later al hun artikelen online te vinden waren. Een echte vaderlandse e-pionier dus!

Trouwens, volgens deze lijst op Wikipedia zijn er zo’n 800 bekende bedrijven die de naam van hun oprichter met zich meedragen. Wehkamp bevindt zich in goed gezelschap, met onder andere Heineken, McDonald’s, Philips en Ben & Jerry’s.

Amazon.com
De grote webwinkelreus heette eerste cadabra.com, maar oprichter Jeff Bezos veranderde dit toen hij erachter kwam dat veel mensen de naam verstonden als ‘kadaver’. Niet echt een frisse associatie voor een webwinkel waaraan je je geld online toevertrouwt…

De naam Amazon werd overigens gekozen, niet alleen omdat het verwijst naar de grootste rivier ter wereld, maar ook omdat het destijds zo was dat zoekmachine Yahoo z’n zoekresultaten op alfabetische volgorde liet zien en Amazon dus vaak bovenaan zou verschijnen. Dat lijkt tegenwoordig een absurde beweegreden, om alfabet-technisch gezien als eerste gevonden te willen worden op het internet, maar in de tijd dat Amazon online ging, 1995, was het nou eenmaal zo dat zoekmachines, en Yahoo! was destijds de grootste, nog met directories en lijsten in plaats van geheimzinnige zoekalgoritmes werkten.

Alibaba
Voor het verhaal achter de naam van deze Chinese marktplaats laten we graag oprichter Jack Ma aan het woord: “Op een dag zat ik in San Francisco in een koffiehuis en ik dacht ‘Alibaba is een goede naam’. Toen kwam er een serveerster aan. Ik vroeg aan haar ‘ben je bekend met Alibaba’? Ze zei ja. Ik vroeg wat ze ervan wist en ze zei ‘sesam open u’. Toen riep ik: ‘Ja, dit is de naam!’ Toen ging ik de straat op en vroeg aan dertig mensen of ze Alibaba kenden. Mensen uit India, Duitsland, Tokyo, China… Allemaal waren ze bekend met Alibaba. Alibaba – sesam open u. Alibaba is een vriendelijke en slimme zakenman, die het dorp hielp. Makkelijk om te spellen en internationaal bekend. Alibaba opent sesam voor midden- en kleinbedrijven. We hebben ook de naam Alimama geregistreerd, voor het geval dat iemand met ons wil trouwen!”

Etsy
Etsy is een wereldwijde marktplaats, waar men handgemaakte spullen als kleding, juwelen meubels kan kopen en verkopen. De naam komt heel verrassend uit een film. Oprichter Robert Kalin was allereerst op zoek naar een ‘betekenisloos woord’ dat hij dan om kon toveren in een merk. Hij luisterde naar wat er allemaal werd gezegd in buitenlandse film en schreef dan op wat hij hoorde. Zo keek hij op een dag naar de Italiaanse film ‘8 ½’ van Federico Fellini, toen hij merkte dat vaak ‘etsi’ zeiden, wat in het Italiaans ‘oh, ja’ betekent en in het Latijn ‘en als’. De oorsprong van de naam vertelde Kalin pas in januari 2010, vijf jaar na de oprichting. In eerste instantie wilde het bedrijf namelijk enigszins mysterieus blijven over de reden van de naam ‘Etsy’.

Uiteindelijk maakt het dus niet uit of je webwinkelnaam is gebaseerd op een quote uit een Disney film of dat het een afkorting is van een nazi’s steunend bedrijf, de associatie die je doelgroep met de naam heeft is op het eind het belangrijkste. Laat je dus bij het zoeken van een juiste naam niet te veel leiden door rationele zaken, maar kies datgene dat goed voelt.

Ontvang meer artikelen zoals deze via e-mail

Gerelateerde berichten