menu
lightspeed ecommerce

Het Thuiswinkel Awards Gala 2014

Het Thuiswinkel Awards Gala 2014Afgelopen donderdag werden weer de meest prestigieuze ecommerce-prijzen van ons land uitgedeeld. Het was de dertiende uitreiking van de Thuiswinkel Awards, waarbij dit keer Bol.com de belangrijkste award mee naar huis mocht nemen tijdens wat we gerust een geslaagd feestje mogen noemen.

Het Thuiswinkel Awards-Gala is met recht een van de meest spraakmakende feestjes in de branche. Met strenge kledingvoorschriften en in een prachtige (ietwat lastig bereikbare) locatie is het heerlijk dineren, goed netwerken – en indien je een mooie deal kon maken of werkelijk een award hebt weten te winnen – ook leuk feesten aan het einde van de avond. Dit jaar met surprise-act Xander De Buisonjé. Niet onze smaak, maar de dansvloer was dit jaar zeker voller dan afgelopen jaren dus blijkbaar een prima keuze van de organisatie.

Ook het scheiden van de uitreiking en het diner bleek een goede keuze want het gaf gelijk wat meer aandacht voor de winnaars. Terecht, want om vandaag de dag nog een XL-award binnen te slepen moet je van goeden huize komen. De beste starter was Timberprint, die met unieke software en geweldige usability en productkwaliteit de jury wist te overtuigen. Een lastige keuze, want de concurrentie in deze rubriek was groter dan ooit. We kunnen gerust stellen dat er tussen enkele van de nieuwste webwinkels van ons land nog een enorm potentieel zit! Enkele niet-winnaars uit de longlist zullen daarom zeker binnenkort langskomen op dit weblog.

En verder doen in bijna elke rubriek reuzen als Coolblue of Bol.com mee en die willen eigenlijk alles winnen. Om die te verslaan moet je dus beslagen ten ijs komen en een duidelijke eigen visie en strategie kunnen laten zien. Modemerk Miss Etam (die de concurrentie aanging met Wehkamp), en hobby- en vrije tijdwinkel fonq.nl (die het moest opnemen tegen Bol.com) weten op hun eigen wijze zo weer een jaartje de concurrentie van zich af te slaan en met de prijzen in hun eigen segment ermee vandoor te gaan.

Doordat de uitreiking dit jaar niet tijdens het diner was, maar ervoor was er dit jaar ook wat meer aandacht en ruimte voor korte interviews en tips van de jury of andere podiumgasten. Uiteraard met de vaste tips. “Vraag je bij alles af of dit is wat je klant wil. Alles in je webwinkel draait uiteindelijk maar om een ding. Klanttevredenheid”, en “we kunnen nu écht niet meer om mobiel heen” zijn natuurlijk ontwikkelingen die inmiddels iedereen al duidelijk moeten zijn.

Maar wat te denken van de tip van Afterpay: “e-wallets komen eraan.” We kennen de online portemonnee van PayPal of de digitale bitcoin-kluis, maar dat is nog maar het begin. Een echte online portemonnee is volgens Afterpay de betaaltrend die nu zal doorbreken. Mede daarmee wordt betalen nu echt gemakkelijker. Verder is betalen met een vingerafdruk nu in ontwikkeling. “Daarmee draait nu een pilot. Dus in theorie kan het zelfs nu al.” Later op de avond spraken wij Eelco van Wijk van PayPal nog even die inderdaad bevestigt dat zij dit momenteel al testen met een betaling door een vingerafdruk op de nieuwste Samsung-tablets.

Ook op logistiek terrein lijkt Nederland met een inhaalslag bezig. “Logistiek was in ons land lang een enorm pijnpunt. Je koopt iets online maar moet dan maar vertrouwen hebben dat het aankomt. Wanneer? Je had geen idee! Gelukkig haalt Nederland in snel tempo de achterstand in met tijdvakken, duidelijke info over bezorging en bezorgtijd. Maar nog altijd is de UK of de VS ons op dit vlak op voor”, aldus de juryvoorzitter van de logistieke ‘PostNL Dynamic Delivery Award’.

Maar het mooiste en meest inspirerende was toch wel Bol.com-winnaar Daniel Ropers bij het in ontvangst nemen van zijn ‘Beste Webwinkel van het Jaar-award. “Ik doe het nu vijftien jaar en we hebben in die jaren natuurlijk iets heel moois neergezet. Maar eigenlijk is dit nog maar het begin. Ik verwacht komende drie jaar meer ontwikkelingen dan in de totale vijftien jaar die ik nu met Bol.com bezig ben en denk dat we in Nederland nu pas echt mooie dingen mee gaan maken.”

PostNL niet op komen dagen?
Oeps! Bij diner is PostNL niet op komen dagen! Tafel niet kunnen vinden? 😉

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch