Helft webwinkels stopt binnen twee jaar

Helft webwinkels stopt binnen twee jaarVan alle webwinkels die in 2012 zijn opgericht, bestaat al bijna de helft niet meer. Om het in cijfertjes te gieten: er werden drie jaar geleden 7591 webwinkels gestart, maar vandaag de dag is daarvan nog maar 56 procent actief. En het blijkt ook dat één op de vier in 2013 opgerichte webwinkels het vierde kwartaal van dit jaar niet eens wist te halen.

Dit blijkt uit cijfers van Creditsafe, een online aanbieder van bedrijfs- en kredietrapporten. Zij keken naar het aantal opgerichte webwinkels per jaar en hoeveel daarvan nog steeds actief zijn. Van de 10.088 webwinkels die vorig jaar waren geopend zijn er nu, eind 2014, nog maar 7410 actief. De webwinkels gaan volgens Creditsafe failliet of ze stoppen omdat de onderneming maar niet tot bloei wil komen.

Dit jaar nog 93% van nieuwkomers actief
Er werd ook gekeken naar het aantal webwinkels dat dit jaar (tot september) is gestart: van de 7669 gestarte shops is nu nog 93 procent actief. Het aantal opgerichte webwinkels in de eerste negen maanden van dit jaar is nagenoeg even hoog als het aantal in diezelfde periode een jaar geleden. Wel is er een aanzienlijk verschil tussen 2012 en 2013, binnen een jaar tijd steeg het aantal nieuw opgezette webwinkels met ruim 26 procent.

Deze enorme stijging lijkt zich nu dus niet meer door te zetten. Volgens het bedrijf komt dit doordat ondernemers steeds beter weten dat het runnen van een webwinkel zeer tijdsintensief is. “Plus, de concurrentie is groot en om succesvol te zijn is het noodzakelijk om te investeren in zowel marketing als logistiek.”

Meeste kans in kleding of huis- en tuinartikelen
Mensen die een webwinkel willen runnen zien de meeste kans in een webwinkel die gespecialiseerd is in kleding of in huis- en tuinartikelen. Opvallend detail is dat dit ook de segmenten zijn waarin de meeste ondernemingen ermee ophouden. “De meeste webwinkeliers zijn uit eigen beweging gestopt, waarschijnlijk omdat de webshop niet goed van de grond is gekomen. Er zijn dan ook zeer weinig uitgesproken faillissementen. Dit betekent dat veel kleine zelfstandigen de concurrentiestrijd verliezen van de grote webshops, die een uitgebreider assortiment en razendsnelle levertijden en terugstuurgaranties bieden”, zo zegt Andrew Harris, operationeel directeur Creditsafe Nederland.

Goed nieuws: in de eerste drie kwartalen van 2014 zijn 3605 webshops gestopt. De verwachting is dat het totaal aantal webshops dat stopt in 2014 lager zal zijn dan in 2013.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten