HeelBewust: ‘Zonder crowdfunding was ik nooit zo succesvol geweest’

HeelBewust: ‘Zonder crowdfunding was ik nooit zo succesvol geweest’

Dat banken de laatste jaren niet in de rij staan om bedrijfsplannen te financieren, is voor veel ondernemers een bekend fenomeen. Rob Greuter, eigenaar van webwinkel HeelBewust.com, haalde in 2014 werkkapitaal op via crowdfunding. “Hierdoor kon ik mijn droom toch realiseren.”

Met een zorgvuldig geselecteerd assortiment van zo’n 1300 voedingssupplementen en ondersteunende lifestyle-producten richt Rob zich sinds 2011 met zijn webshop op chronisch zieke mensen die te weinig baat hebben bij de reguliere geneeskunde. In combinatie met het geven van deskundig advies streeft hij ernaar om mensen te helpen met een blijvende gezondheidswinst.

“Artsen spreken vaak over het hebben van ‘pech’, maar wanneer je het vanuit een holistisch oogpunt bekijkt is er bijna niets wat niet valt te verklaren en op te lossen”, zegt Rob. Hij verdiept zich net zo lang in de materie tot hij de meest effectieve producten heeft vonden. “Veel ondernemers in mijn branche zijn bulkleveranciers met alleen al twintig verschillende soorten vitamine C in hun portfolio. Bij mij vind je maar één variant: de beste.”

Rob richtte HeelBewust.com op na het overlijden van zijn vader, die in 2008 longkanker kreeg en via de reguliere gezondheidszorg niet kon worden geholpen. “Toen ik op zoek ging naar achtergrondinformatie over zijn ziekte en reguliere behandelingen, stuitte ik op het feit dat veel informatie niet klopte. Ik heb me er net zo lang in verdiept tot alle puzzelstukje op hun plek vielen en ik het grotere geheel zag. Dat mijn vader al een jaar na de diagnose overleed, blijft confronterend want met de kennis die ik nu heb, had ik hem wel kunnen helpen. Gelukkig komt het voor veel mensen nog op tijd.”

Extra werkkapitaal met behulp van crowdfunding

Waar veel ondernemers werken vanuit een commerciële invalshoek, is geld voor Rob geen drijfveer. “Ik heb ruim twintig jaar als informatiebeveiliger gewerkt en heb goed verdiend. Bovendien heb ik weinig nodig om in mijn levensonderhoud te voorzien.” Toch kwam Rob na drie jaar ondernemen op een punt dat hij extra kapitaal nodig had. “Ik wilde onder andere mijn assortiment flink uitbreiden en had hiervoor meer werkkapitaal nodig. Veel leveranciers werken met staffels en om rendabel in te kunnen kopen, heb je nu eenmaal een bepaald volume nodig.”

Rob ging in zee met Kapitaal op Maat. “Het was één van de weinige partijen die gespecialiseerd is in het midden- en kleinbedrijf, me deskundig adviseerde én een vriendelijk rentepercentage kon bieden. Daarnaast vond ik het prettig dat de financiering in de vorm van een lening is en dat de investeerders geen aandelen in het bedrijf krijgen.”

‘Het was binnen twee weken geregeld’

HeelBewust was één van de eerste projecten van dit platform. Waar sommige ondernemers misschien liever wat meer succesverhalen zouden afwachten, besloot Rob er meteen vol voor te gaan. “Kapitaal op Maat heeft me fantastisch geholpen. Hun professionele manier van werken betaalde zich snel uit. Binnen twee weken had ik de benodigde 26.000 euro op mijn rekening.” Het geld investeerde Rob in meerdere deelprojecten die effectief bijdragen aan gezondheidswinst en preventie, waaronder een onderzoek naar een productmix die mensen met Alzheimer helpt.

De lening had een looptijd van drie jaar en is, geheel volgens plan, recentelijk volledig afgelost. “Crowdfunding drukt net als elke andere lening op je maandelijkse lasten, maar ik zou het zou weer doen. Uit de statistieken blijkt dat ruim de helft van de mensen in Nederland kampt met een chronische ziekte, variërend van astma tot darmproblemen. Het leeuwendeel hiervan is zelfs meervoudig chronisch ziek. De behoefte aan natuurlijke geneeswijzen is groot, maar zonder crowdfunding zou de impact van HeelBewust.com nooit zo omvangrijk zijn geweest. Het orderaantal is van 160 naar 220 per maand gegaan en is nog altijd stijgende.”

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten