menu
lightspeed ecommerce

Heeft social shopping de toekomst?

Facebook is hard op weg een belangrijke speler te worden in de wereld van ecommerce. Hoewel de social networking site in Nederland nog relatief klein is zou de site best wel eens de online winkelstraat van de toekomst kunnen zijn. 

Dat social media hot zijn weten we ondertussen allemaal. En het grote bereik en sociale karakter ervan maken van social media een ideaal marketinginstrument. Veel grotere webwinkels adverteren dan ook op de sites, Nederlandse webwinkels vooral op Hyves, Amerikaanse en Engelse op Facebook.

Veel bedrijven zetten daarbij hun eigen pagina op binnen de social networkingsites, waar klanten terecht kunnen met vragen of opmerkingen en bovendien kunnen tonen fan te zijn van het merk of bedrijf. Een sterk staaltje klantenservice, maar ook klantenbinding en imagebuilding.

Maar naast marketingtool worden social media ook steeds meer een verkoopkanaal, met webwinkels die rechtstreeks via de networkingsites hun producten aan de man brengen. Vooral Facebook is de voorloper hierin. Was het eerst nog zo dat er enkel vanuit advertenties en winkelpagina’s kon worden doorgeklikt naar de webwinkel, tegenwoordig zijn webwinkels ook een integraal onderdeel van de site. Zo bestellen Facebookers bloemen bij 1-800-flowers en verkoopt Disney tickets voor Toy Story 3 direct via Facebook aan groepen vrienden: sociaal winkelen dus.

En precies daar ligt de kracht van ecommerce op Facebook. Online shoppen wordt door de combinatie met Facebook een sociaal fenomeen, waarbij vrienden commentaar geven op elkaars (potentiële) aankopen, elkaar cadeau’s sturen en elkaar uitnodigen tickets te kopen voor een avondje uit.

Payvment
Wellicht de belangrijkste ontwikkeling met betrekking tot ecommerce via Facebook is de applicatie Payvment. Payvment maakt het voor webwinkeliers gemakkelijk een webwinkel onderdeel bij hun Facebook account te voegen. Facebookers kunnen met hun winkelmandje langs de verschillende winkels en vergolgens hun producten in één keer afrekenen.  

En niet alleen bestaande webwinkels kunnen Payvment gebruiken. Omdat de Payvment webwinkels zo makkelijk op te zetten zijn beginnen ook veel ‘normale’ Facebookers hun eigen winkeltje. Het enige wat hiervoor nodig is, is een PayPal account en een gratis Payvment account. De winkels zijn erg basic, van elk product is slechts 1 foto te plaatsen en de opmaak is precies hetzelfde als die van Facebook zelf. Maar dit is niet erg, want de nadruk ligt op het sociale element en de integratie met Facebook. Klanten hoeven de social networking site niet te verlaten om hun aankopen te doen.

Payvment is nog lang niet uitontwikkeld, en waarschijnlijk worden de mogelijkheden nog flink uitgebreid. Voor Nederlandse (potentiële) webwinkeliers is de verkoop via Facebook ook nog niet heel interessant, omdat de website vooral Amerikaanse en Engelse gebruikers heeft en de mogelijkheden voor internationale verzending nog niet toereikend zijn. Maar dat er binnen social media toekomstige kansen liggen voor ecommerce lijkt ons duidelijk!

 

 

 

Tags

Reacties

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan