menu

HCC waarschuwt voor onveilige webwinkels

HCC lanceert meldpunt voor onveilige websitesHCC heeft een speciaal meldpunt in het leven geroepen om consumenten te beschermen tegen onveilige websites en webwinkels.  Volgens de Hobby Computer Club is zoiets zeer nodig. “De consument koopt steeds meer online, websites vragen je het hemd van het lijf, persoonsgegevens worden verstuurd via onbeveiligde verbindingen, het is aan de orde van de dag.”

HCC wil opkomen voor de consumentenbelangen en daarbij hebben vooral het waarborgen van veiligheid en privacy de hoogste prioriteit. Via het meldpunt kan melding gemaakt worden van onveilige websites. “Wij verzamelen deze klanten en zullen de betreffende bedrijven wijzen op hun verantwoordelijkheid. En indien nodig zullen we een collectieve klacht neerleggen bij het College Bescherming Persoonsgegevens.”

Wie nu naar het meldpunt gaat, krijgt een formulier voorgeschoteld waarbij er op de vraag ‘wat is je klacht’ uit vier opties gekozen kan worden: “Het versturen van persoonlijke gegevens over een onveilige verbinding”, “het betalen via een onveilige verbinding”, “het verplichting invullen van onnodige gegevens” en “het is onduidelijk waarom de gegevens worden verzameld”. Dit zijn stuk voor stuk issues die inderdaad vaak spelen bij de consument.

Betalingen gaan vaak via externe providers, maar juist daardoor onderschatten webwinkeliers soms nog wel eens de zaken die ze daarnaast zelf moeten regelen. Zo kun je anno 2013 dan ook gewoon niet meer aan komen zetten met een webwinkel zonder SSL-certificaat, die ervoor zorgt dat ook het versturen van persoonlijke gegevens via een onveilige verbinding plaatsvindt.

Het HCC-meldpunt is zeker niet het eerste initiatief online, waarbij gebruikers worden gewaarschuwd. Via het meldpunt van HCC of via andere consumenteninitiatieven kun je als webwinkelier zo aan de schandpaal worden genageld en dan is het een kwestie van tijd voordat potentiële klanten jouw naam op negatieve wijze online tegenkomen. Privacykwesties zijn hot en als er niet goed mee wordt omgegaan, dan is niemand daarbij gebaat.

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch