menu
lightspeed ecommerce

Hackers verwijderen honderdduizenden websites

Webhosting is er in alle soorten en maten en prijzen verschillen van een paar euro tot duizenden per maand. Onderzoek kan je een besparing opleveren. Maar pas op. Als je bijv. gaat besparen op de backup kan er dit gebeuren.

Een groot webhosting bedrijf is slachtoffer geworden van een aanval van hackers. Hierbij zijn ongeveer  100.000 websites, waaronder webwinkels, vernietigd. Het betreft het webhosting bedrijf VAServ, die goedkope webhosting biedt. Volgens de webhosting provider wisten hackers via een zero-day exploit in virtualisatietool HyperVM volledige toegang te krijgen tot het systeem van VAServ. Daar konden ze op root-niveau ingrijpende Unix-commando’s uitvoeren, zoals ‘rm -rf’. Daarmee zijn in een klap alle bestanden in alle directories te verwijderen.

VAServ heeft servers in zowel Groot-Brittannië als de Verenigde Staten. “Dit was een bewuste aanval op onze infrastructuur”, zegt VAServ-directeur Rus Foster. Hij heeft volgens Britse ict-nieuwssite The Register nog geen reactie gekregen van LXLabs, het Indiase bedrijf dat de virtualisatiesoftware heeft gemaakt.

Bron: O.a. Webwereld.nl

Als webwinkel eigenaar wil je niet te veel betalen voor webhosting maar bij deze webhosting provider was bijv. een automatische online backup optioneel. Zo ongeveer honderdduizend website eigenaren hebben ervoor gekozen dit niet te doen. Eigenlijk is dagelijkse backup essentieel en niet iets waar je op kunt besparen. Zeker niet als webwinkel eigenaar wat in de meeste gevallen via een database werkt en daarmee realtime via het internet zichzelf aanpast. Bijv. met voorraadbeheer of een besteloverzicht.

Een goede les voor Nederlandse starters! Een van de dingen waar je niet op kunt besparen: Dagelijkse backup van je webhosting account. Gelukkig hebben de grotere Nederlandse providers dit in de meeste gevallen goed geregeld en zit dit standaard in het pakket.

Tags

Reacties