menu

Groupon spamt forums onder

Groupon spamt forums onderGroupon is in slechts een paar jaar uitgegroeid tot een beursgenoteerd miljoenenbedrijf. Dat de kortingssite veel bezoekers heeft, komt niet alleen door gerichte advertentie, mond-tot-mondreclame en scherpe deals, maar zal ook deels veroorzaakt zijn door de sluwe, spammerige marketingstrategie die het bedrijf hanteert.

Moderators van het Nederlandse forum HigherLevel ontdekten dat er een aantal gebruikers op het forum actief waren die nogal spam-gedrag vertoonden. Uit nader onderzoek bleek dat deze gebruikers te herleiden zijn naar Groupon. En laat het nou net die site zijn waarnaar regelmatig door de spam-accounts in reacties werd gelinkt.

Nu is het op zich niet ongebruikelijk dat er op forums zo nu en dan een linkje gespamd wordt door een overactieve ondernemer of social media-medewerker. Maar de manier waarop bepaalde gebruikers op HigherLevel te pas en te onpas de naam Groupon lieten vallen, is er een die niet in goede aarde valt bij een gemiddeld forum-lid.

Spammers Groupon actief op diverse forums
Na deze ontdekking gingen de moderators van HigherLevel op onderzoek uit. Ze vonden, ook op andere Nederlandse forums waaronder Webwinkel Forum, tientallen accounts die aangemaakt zijn door een Groupon-medewerker met als enige doel het onderspammen van forums met verwijzingen naar Groupon.

 

Het ging zelfs zó ver dat onder de naam ‘Gokkie’ op MSweb, een forum voor mensen die lijden aan de ziekte Multiple Sclerose, op stuitende wijze en meerdere malen reclame werd gemaakt voor Groupon:

 

De linkspam vindt volgens HigherLevel gestructureerd plaats; het is ook meerdere malen voorgekomen dat zo’n dergelijk bericht enkele weken later werd aangepast met daarin een link naar een nieuwe Groupon-actie. Dat Groupon er serieus werk van heeft gemaakt, blijkt wel uit het feit dat het actief studenten communicatiewetenschappen in Nederland en België heeft aangetrokken met als doel ‘Groupon-deals promoten en zorgen voor meer online visibiliteit via sociale netwerken’.

Reactie Groupon
Groupon Nederland is intussen ook op de hoogte van de berichten over de (vermeende) spampraktijken en heeft middels een klein persberichtje op de site aangegeven ‘in detail te onderzoeken wat er precies gebeurd is’. We zijn razend benieuwd met wat voor verklaring (of excuus) ze zullen komen, want de moderators van HigherLevel zeggen vrij stellig: “Alle links in dit bericht verwijzen naar accounts of berichten waarvan we zeker weten dat ze van een Groupon-medewerker afkomstig zijn.”

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch