menu
lightspeed ecommerce

Gratis verzenden tijdens feestdagen?

Gratis verzenden tijdens feestdagenOok dit jaar is het gratis verzenden weer een veelbesproken onderwerp rond de feestdagen. Dit jaar is ‘Free Shipping Day’ op vrijdag 16 december en vele grote webwinkels hebben zich al aangemeld en is het voor het eerst ook mogelijk om mee te doen als eBay verkoper.

Ook kleine webwinkels doen mee
Het meest bekende initiatief rond de gratis verzendkosten komt van Luke Knowles, een internetondernemer die ook de eerste mobiele applicatie met ‘in-store’ coupons lanceerde. Op FreeShippingDay.com zijn inmiddels 877 deelnemende webwinkels te zien. Niet alleen grote spelers als Victoria’s Secret, Barneys & Noble en Best Buy doen mee, het is ook mogelijk voor kleine ondernemers om via de site hun eBay- en Etsy-webwinkeltjes te promoten.

Het is voor het eerst sinds de lancering van de site in 2007 dat eBay-winkels kunnen meedoen met Free Shipping Day. “We hebben zelfs een eBay-categorie aangemaakt voor deze verkopers. Het kost niks om aan te melden, dus eigenlijk is het gewoon heel veel gratis bezoekersverkeer dat we aanbieden”, aldus Knowles.

Populairder dan Black Friday
Dat ‘Free Shipping Day’ een breed omarmd en populair concept is, blijkt wel uit het feit dat de deelnemende webwinkels tijdens deze dag vorig jaar 942 miljoen dollar aan omzet genereerden. Het bracht meer op dan Black Friday, de dag na Thanksgiving Day, waarop traditioneel veel Amerikanen gaan winkelen.

De laatste jaren is het een trend gebleken om gratis verzendkosten aan te bieden.  Waar we in 2009 nog klaagden over de dure verzendkosten in Europa, bleek een jaar later al dat Amerikaanse webwinkels stuntten met gratis verzendkosten en het duurde niet lang voordat ook in ons land steeds meer webwinkels tijdelijk of blijvend gratis verzendkosten gingen aanbieden. Inmiddels gaan een groot aantal webwinkels alweer wat verder door ook het retour sturen gratis aan te bieden.

Is gratis verzenden slim?
Of je gratis verzenden kan aanbieden, verschilt per winkel en branche. Het kan de marge behoorlijk drukken, maar het kan ook een hele positieve uitwerking hebben op je conversiepercentage. Uiteindelijk is het gewoon goed zoeken naar acceptabele verzendkosten.

Tags

Reacties