menu

Google Trusted Stores nu met aanbevelingen

Europese keurmerkenGoogle is een test begonnen waarin aanbevelingen over de klantenservice van een webwinkel verschijnen binnen betaalde zoekadvertenties. Ongeveer een dozijn van de enkele honderden Trusted Stores doen mee aan de proef. In Europa is het keurmerk nog niet actief, maar is afgelopen week wel een alternatief opgestaan.

In oktober vorig jaar werd bekend dat ook Google zich zou mengen in de wereld van webwinkel-keurmerken. Met het Google Trusted Stores-programma kunnen webwinkels zich door de zoekgigant laten certificeren. Een trusted store kan via een badge op de site aangeven mee te doen, waarna hun klanten met gratis koopbescherming (tot duizend dollar) bij Google terecht kunnen voor ondersteuning.

Test met Trusted Stores
En nu is Google een aantal nieuwe betaalde zoekadvertenties van Trusted Stores aan het testen om te kijken welke het best presteren. Het zou kunnen dat de tekst “Google Trusted Store” onderaan de hoofdlink van een webwinkel zou kunnen verschijnen of dat de badge met daarin informatie over hoe de webwinkel scoort op diverse gebieden (bijv. “99% van de problemen waren binnen twee dagen opgelost”) naast of onder de advertentie prijkt.

Het is nog niet bekend wanneer de consument deze proef te zien krijgt tijdens het googelen of wanneer het mogelijk is voor alle bij Trusted Stores aangesloten webwinkeliers om de tekst of badge bij hun advertenties te laten verschijnen. Het is in ieder geval niet zo dat alle webwinkels die zich hebben aangemeld bij het Trusted Stores-programma de badge van Google zichtbaar op hun website hebben geplaatst. Zo neemt Overstock nog steeds deel aan het programma, maar hebben ze de badge tijdelijk offline gehaald, nu ze bezig zijn om het gebruiksvriendelijker te maken op de site.

Keurmerk voor Europeanen
Webwinkels uit Nederland die zich willen aanmelden voor het Trusted Stores-programma moeten nog voor onbepaalde tijd geduld hebben, want het is al sinds de lancering in oktober enkel actief in de Verenigde Staten. Het is niet bekend wanneer het naar Europa of zelfs Nederland komt, maar bij het aanmeldingsformulier staat vrij duidelijk: “Note: Google Trusted Stores is not available in the European Union.”

Dit gat zou de Europese webwinkel-organisatie Ecommerce Europe mogelijk willen opvullen. Maar alhoewel de organisatie sinds april actief is, heeft het nog geen officieel keurmerk uitgebracht. Het alternatief, het webwinkelkeurmerk TrustMark Online is wél vorige week gelanceerd. Het is opgericht door IMRG en Trusted Shops.

TrustMark Online in Europa actief
Het is niet het meest toegankelijke keurmerk, aangezien webwinkels een uitgebreide controle moeten ondergaan, waarbij er alleen qua veiligheid al op meer dan zeventig punten wordt getest. Plus, elke aangesloten webwinkel moet klanten een garantie geven dat die al hun geld terugkrijgen in het geval dat er een probleem plaatsvindt of de webwinkelier niet alle beloftes kan inlossen. Het in heel Europa actieve keurmerk moet consumenten laten shoppen bij buitenlandse webwinkels terwijl ze er mogen van uitgaan dat hun transactie veilig en vertrouwd zal plaatsvinden.

Is het gevecht om het globale Europese, of wereldwijde keurmerk, zojuist begonnen?

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch