Supermarkt & ecommerce

Supermarkten en ecommerceHet heeft even geduurd, maar het lijkt erop dat supermarkten de ecommerce eindelijk hebben omarmd. In Nederland is Albert Heijn weliswaar de grote pionier op dit gebied, maar partijen als Jumbo en Picnic hebben al snel een plekje in de online supermarktwereld weten te veroveren. Procentueel wordt er online misschien nog weinig verkocht door supermarkten, maar de cijfers nemen in rap tempo toe.

Nieuws over online activiteiten van supermarkten

Onze laatste nieuwsberichten over supermarkten zijn:

Albert Heijn

Albert Heijn wordt gezien als de grondlegger van online supermarkten in Nederland. Het liet klanten zelfs als op afstand boodschappen bestellen voordat het wereldwijde web was doorgebroken bij het grote publiek. In 1987 kunnen klanten hun bestelling namelijk doorgeven via telefoon of fax. En in 1994 lanceerde Albert Heijn het experiment James Telesuper, waarmee bestellingen via de computer konden worden geplaatst.

In 1997 begint Albert Heijn met ah.nl.

In 1997 lanceert Albert Heijn de website Ah.nl. Enkele jaren later, in 2001, wordt dan eindelijk gestart met de webwinkel. Via Albert.nl kunnen klanten van Albert Heijn, Etos en Gall & Gall hun boodschappen online bestellen. In november 2009 introduceert de grootgrutter de Appie-app, zodat bestellen nog makkelijker gaat. En in 2012, als de supermarkt 125 jaar bestaat, opent het de eerste Albert Heijn Pick Up Point, zodat online bestelde boodschappen door de klant opgehaald kunnen worden. Mooi om te lezen is een interview uit 1987 met het hoofd marketing services van Albert Heijn. Hij deed een aantal voorspellingen die jaren later daadwerkelijk zouden uitkomen.

Jumbo Supermarkten

Jumbo is de een-na-grootste supermarktketen van Nederland. Die plek verwierf het dankzij de overnames van Super de Boer en C1000. In 2016 nam Jumbo ook nog eens de restaurantformule La Place van failliet moederbedrijf V&D over. Een jaar later vallen ook de snelwegrestaurants van AC Restaurants onder de Jumbo-keten.

Jumbo focust op het afhalen van online boodschappen.

In februari 2014 kondigde directeur Frits van Eerd dat Jumbo later dat jaar met een webwinkel zou komen, die ‘echt revolutionair wordt‘. Rond die tijd werden de gedetailleerde plannen duidelijk en was Ecommerce News niet zo onder de indruk. Thuisbezorging van online bestelde boodschappen was bijvoorbeeld niet mogelijk. Maar het lijkt een bewuste keuze van Jumbo. Waar Albert Heijn juist vol inzet op thuisbezorging, focust Jumbo op het laten afhalen van online bestelde boodschappen. De twee giganten strijden dus op verschillende manieren om de nummer één online supermarkt van Nederland te worden.

Picnic

Picnic is een relatief jonge speler in deze branche, maar wel een die vanaf de eerste seconde indruk maakt. De startup begon in Amersfoort en breidt zich langzaam maar zeker uit in het land, al blijft de focus vooralsnog op de Randstad. Het unieke aan Picnic is dat het een online-only supermarkt is. Er zijn dus geen stenen vestigingen waar je je boodschappen kan doen.

Dit heeft als groot voordeel dat Picnic uiterst efficiënt en kostenbesparend kan opereren. Het heeft geen dure panden, hoeft geen locaties te onderhouden of een supermarkt gevuld te houden. De online supermarkt koopt ook pas in nádat een klant een bestelling heeft geplaatst. De boodschappen worden ’s nachts in het distributiecentrum geleverd en de volgende dag gelijk verzonden. Hierdoor heeft Picnic geen voorraad en hoeft het ook geen eten weg te gooien.

Picnic koopt pas in nadat een online bestelling is geplaatst.

Picnic kreeg in 2017 een mega-investering van 100 miljoen euro. Met dit geld wil het binnen drie jaar in totaal vijf distributiecentra en zeventig hubs hebben. Ook wil het toewerken naar een elektrisch wagenpark van tweeduizend bezorgautootjes. En waar Picnic nu nog leunt op de logistiek van inkooppartner Boni, wil het de komende jaren een eigen logistieke structuur ontwikkelen.

Maaltijdboxen

Denk je aan maaltijdboxen die je online kunt bestellen, dan denk je wellicht aan HelloFresh. Maar sinds de plotseling opkomst van de van origine Duitse speler zijn er heel wat (bestaande) partijen bijgekomen die boxen verkopen met alle ingrediënten voor maaltijden.

Naast HelloFresh zijn er nog vele andere maaltijdboxen.

Zo lanceerde Albert Heijn de Allerhande Box met benodigdheden voor drie avondmaaltijden. De box wordt gratis thuisbezorgd, samen met de rest van de online bestelde boodschappen en kan éénmalig, wekelijks of tweewekelijks besteld worden. Concurrenten Jumbo en Lidl zijn naar het schijnt bezig met hun eigen maaltijdboxen, maar vooralsnog zijn die niet te bestellen. Wel zijn er andere spelers die de concurrentie aangaan met HelloFresh en Albert Heijn. Zo heb je onder andere Marley Spoon, Ekomenu, De Krat, Mathijs Maaltijdbox en Beebox die een soortgelijk concept aanbieden.

Supermarkten en ecommerce

Online eten en drinken verkopen werd in de beginjaren van de ecommerce-hausse gezien als iets wat webwinkels niet zouden moeten nastreven. Het gaat in veel gevallen namelijk om bederfelijke waar, hoe krijg je die gekoeld en vers bij de klant geleverd? In de afgelopen jaren zijn er echter heel wat technologische en logistieke stappen gemaakt, waardoor het online bestellen van eten en drinken steeds meer gemeengoed is geworden. De online boodschappen-industrie zit dan ook flink in de lift.

De online boodschappen-industrie zit in de lift.

Het marktaandeel van online supermarkten zal de komende jaren verdubbelen, zeggen experts in een onderzoek van Strategy&. Het rapport gaat over de online levensmiddelenhandel in Nederland, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Turkije. Online boodschappen kunnen in 2030 zelfs een kwart van de volledige supermarktomzet uitmaken.

Nederland voorop in online boodschappen-markt

In Nederland zou het online aandeel tot 2030 dubbel zo groot worden – van 8 naar 16 procent. En dat is nog het meest conservatieve scenario. Gemiddeld zou de online inbreng kunnen groeien naar ruim 20 procent of, in het uiterste geval, 25 procent.

De Nederlandse markt haalt Duitsland en Frankrijk in.

Daarmee loopt Nederland voorop in vergelijking met omringende landen als Duitsland en Frankrijk. Alleen in het Verenigd Koninkrijk valt de omzet van online boodschappen hoger uit. Nu ligt het Britse aandeel al hoger met 11 procent. In 2030 zou dit kunnen uitgroeien tot wel 26 procent.