menu

Gemeente sluit webwinkel wegens hack

Diginotar is een Nederlands bedrijf dat veiligheidscertificaten afgeeft en afgelopen week werd gehackt. Dit heeft ook negatieve invloed op webwinkels. Zo heeft de gemeentelijke webwinkel van De Ronde Venen haar deuren moeten sluiten, omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Ook kan er geen gebruik worden gemaakt van het WOZ-loket.

En dus moeten de inwoners uit de Utrechtse gemeente gewoon weer ouderwets op de fiets springen om producten en diensten aan te vragen in het stenen gemeentehuis. De veiligheid van de webwinkel werd gewaarborgd door middel van zogeheten PKI-certificaten. Computers controleren aan de hand hiervan of ze daadwerkelijk verbinding maken en zaken doen met de gemeente. Maar doordat de systemen van DigiNotar zijn gehackt en er een groot aantal valse certificaten is aangemaakt, is de veiligheid dus niet langer meer gegarandeerd. En juist deze certificaten zorgen voor een afname in internetfraude, iets wat webwinkeliers nog steeds kwelt.

Sowieso is het handig om de komende tijd de sites van de (regionale) overheden even te mijden, aangezien de betrouwbaarheid niet valt te garanderen. Iraniƫrs zouden achter de hack zitten. Later vandaag verschijnt een onderzoeksrapport over de hack.

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch