menu
lightspeed ecommerce

Geen webwinkels tijdens World IPv6 Day

geen webwinkels bij ipv6Vorige week woensdag was het World IPv6 Day. Honderden websites testten het nieuwe protocol IPv6 voor hun sites. Maar grote webwinkels kwamen we niet tegen bij de actie. En dat terwijl ze toch echt ‘IPv6-ready’ moeten worden.

IPv6 in het kort
Allereerst: wat houdt IPv6 nou eigenlijk in? Het is de opvolger van IPv4, het systeem dat ervoor zorgt dat elk internettoestel een uniek IP-adres krijgt toegewezen. Alleen zijn bijna alle IP-adressen op. 4,295 miljard unieke adressen is vandaag de dag te weinig om voldoende IP-adressen te genereren voor al die computers, laptops, tablet, smartphones en digitale televisies die er dagelijks bijkomen. Daarom werd IPv6 in het leven geroepen. Door dit nieuwe systeem zijn er 3,4×1038, oftewel 340 sextiljoen (sexy getal inderdaad!) combinaties en dus IP-adressen mogelijk!

Zo’n systeem moet wel getest en gepubliceerd worden, en hiervoor was World IPv6 Day in het leven geroepen. Op 8 juni hebben Google, Yahoo en Facebook, samen met zo’n duizend andere websites, het netwerk door middel van een 24 uur durende “test flight” getest. Wat wij ons afvroegen is waar de webwinkels gebleven waren. In de lijst was niet een grote webwinkel te vinden.

Webwinkel kon onbereikbaar zijn
Een te groot risico, zo luidt het antwoord op de vraag waarom de webwinkels niet deelnamen. Als er iets verkeerd was gegaan, dan had de webwinkel voor een dag onbereikbaar kunnen zijn. En dat is een aardige prijs die de webwinkelier dan moet betalen voor iets dat in feite niets meer is dan een publiciteitsstunt. Want in principe hebben klanten nog helemaal geen IPv6-connecties die ze kunnen gebruiken om te shoppen in een online ‘IPv6-winkel’.

Laat anderen maar proberen
Het grootste probleem bij de overstap is dat IPv4 en IPv6 niet compatible zijn. Het hele internet moet overstappen van het oude protocol naar het nieuwe. Maar als webwinkeliers hun websites aanbieden via IPv6, dan moet het voor klanten nog wel mogelijk zijn om de site ook via het huidige protocol, IPv4, te kunnen bezoeken. Er moest dus getest worden. Maar dat kon perfect door de sites van de eerder genoemde overheidsinstellingen, universiteiten, kranten en Facebook te proberen. En als uit deze tests de voornaamste problemen duidelijk worden, en deze problemen worden opgelost, dán kunnen de grote webwinkels zich meer intensief bezighouden met IPv6.

Ben je trouwens zelf wel klaar voor ‘de toekomst van het internet’?

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch